Τα άγνωστα «όπλα» της ΕΛ.ΑΣ.

Οι νέες μέθοδοι του ελληνικού CSI για την εξιχνίαση εγκλημάτων - Προγράμματα «τεχνητής νοημοσύνης» για την εξέταση κινητών τηλεφώνων, ψηφιοποιημένη βάση με φωτογραφίες δραστών, εξετάσεις DNA και αναζητήσεις ψηφιακών ιχνών για παιδεραστές σε κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών

Μια βάση δεδομένων 18.200 DNA εμπλεκομένων σε εγκληματικές ενέργειες μέσω των οποίων έχουν διαλευκανθεί 4.500 υποθέσεις· μια λίστα 400.000 ψηφιακών φωτογραφιών ισάριθμων σεσημασμένων ατόμων που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική αναγνώριση δραστών από 4.000 βίντεο εγκληματικών ενεργειών ετησίως· νέα ψηφιοποιημένη βάση περίπου 1.700.000 φακέλων με αποτυπώματα ατόμων που έχουν διαπράξει αδικήματα, μέσω της οποίας έχουν εξιχνιαστεί 193 παλιές εγκληματικές ενέργειες· χρήση ειδικών αλγορίθμων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για την «ανάγνωση» των δεδομένων από κινητά που κατάσχονται και νέο ηλεκτρονικό αρχείο… παπουτσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο προκειμένου να αντλούνται στοιχεία από τα ίχνη των δραστών.

Αυτά είναι ορισμένα από τα άγνωστα «όπλα» της ΕΛ.ΑΣ. που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της εγκληματικότητας, τη διαλεύκανση σοβαρών αδικημάτων, την εξάρθρωση ενόπλων οργανώσεων και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. τροχαία ατυχήματα ή ακόμα και άλλα δραματικά συμβάντα, όπως ο τραγικός θάνατος του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη πριν από περίπου 40 ημέρες στην Ερέτρια. Πρόκειται για τον καθοριστικό ρόλο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., με περισσότερα από 600 άτομα προσωπικό, έδρα στη λεωφόρο Αθηνών, στην οποία προΐσταται τα τελευταία χρόνια η στρατηγός κυρία Πηνελόπη Μηνιάτη. Η κυρία Μηνιάτη είχε πολυετή θητεία και εμπειρία ως αναλύτρια στην Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων που προχωρεί σε προσδιορισμούς του DNA και στις σχετικές ταυτοποιήσεις.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.