Μάχες και φουρτούνες με «αντάρτες» στα νησιά

Κρήτη, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, Ιόνιο δείχνουν να επιστρέφουν στην παραδοσιακή πολιτική τους κοίτη, μετά τη στροφή του 2015

Οι περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων ήταν ιστορικά πιο κεντρογενείς με πρωτοκαθεδρία του ΠαΣοΚ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ είχε και παραδοσιακά σημαντική δύναμη η Αριστερά. Η συντηρητική παράταξη διέθετε δυνάμεις, αν και τις περισσότερες φορές ήταν σε δεύτερο ρόλο. Βέβαια σε περιόδους εκλογικής νίκης η ΝΔ κατάφερνε να είναι πρώτη σε αρκετούς νομούς των συγκεκριμένων περιφερειών.

Η έλευση των μνημονίων συντάραξε συθέμελα και τις τέσσερις αυτές περιφέρειες και άλλαξε άρδην τους εκλογικούς συσχετισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε τη θέση του ΠαΣοΚ και θριάμβευσε σε πολλούς νομούς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου του 2015. Το αποκαλούμενο και «πράσινο» νησί, η Κρήτη, έγινε προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να εκλέξει 10 από τους 16 βουλευτές στους τέσσερις νομούς, με το Ηράκλειο και τα Χανιά – πατρίδα της οικογένειας Μητσοτάκη – να του δίνουν ποσοστά άνω του 40%.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.