Η πόλωση βλάπτει τη δημοκρατία

Συχνά η πόλωση είναι τεχνητή. Επιλέγεται όταν οι βασικοί υποψήφιοι κρίνουν ότι το ανέβασμα των τόνων και η απαξίωση του αντιπάλου διευκολύνουν τη συσπείρωση του ακροατηρίου τους.

Λέγεται ότι το προβάδισμα του Ερντογάν στον πρώτο γύρο των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία οφείλεται στην επιτυχημένη απόπειρά του να αλλάξει θέμα συζήτησης: αντί οι υποψήφιοι να συζητούν για τις ευθύνες του απερχόμενου προέδρου για την πρωτοφανή κρίση της τουρκικής οικονομίας (πληθωρισμός 72,3% το 2022), συζητούσαν για θέματα «ταυτότητας», π.χ. για το εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια ή όχι.

Τα «ταυτοτικά» θέματα, όπως άλλωστε και τα εθνικά, έχουν τρία χαρακτηριστικά: Πρώτον, προσφέρονται για δημαγωγία, αφού αγγίζουν ευαίσθητες χορδές του εκλογικού σώματος. Δεύτερον, είναι η χαρά των απανταχού αερολόγων, αφού απαλλάσσουν τους υποψηφίους από το βαρετό έργο της επεξεργασίας συγκεκριμένων προτάσεων. Τρίτον, ενώ τα θέματα π.χ. της φορολογίας ή των κρατικών δαπανών αφήνουν χώρο για συμβιβασμούς, στα «ταυτοτικά» οι συμβιβασμοί αποκλείονται, αφού οι πιθανές τοποθετήσεις πάνω σε αυτά είναι συχνά του είδους «ναι/όχι».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.