Αλλαγή πλεύσης σε πέντε μουσεία

Η υπουργός Πολιτισμού μιλάει στο «Βήμα» για το σχέδιο νόμου που μετατρέπει πέντε κρατικά μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου πρόκειται να μπουν σε μια νέα εποχή. Στα τέλη Φεβρουάριου αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που μετατρέπει τα πέντε αυτά κρατικά μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) στο πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης. Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, είναι να απεμπλακούν από το κεντρικό κράτος, εξασφαλίζοντας αυτοτέλεια, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους και ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

«Η συζήτηση για τη μετατροπή μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1997» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Και ξεκίνησε τότε όχι τυχαία, καθώς τη δεκαετία του ’80 και τη δεκαετία του ’90 κρατικά μουσεία σε όλη την Ευρώπη μετατράπηκαν σε ΝΠΔΔ, δηλαδή σε δημόσια μουσεία, προφανώς υποστηριζόμενα από το κράτος, τα οποία όμως ξέφυγαν από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο, αλλά και ως προς τη χάραξη της πολιτικής τους. Μην κρυβόμαστε, διαφορετικό είναι να διοικούνται 6.000 υπάλληλοι από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και άλλο οι 500-600 υπάλληλοι του κάθε μουσείου να αναφέρονται στο διοικητικό του συμβούλιο και στον διευθυντή του».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.