«Μας περιμένει παρατεταμένη περίοδος αναταράξεων»

Ο διακεκριμένος βρετανός ιστορικός μιλάει για τη συμβολή των δικτύων στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας, την αναγκαία ρύθμιση του Διαδικτύου και τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού

Υπάρχει μια παρεξήγηση γύρω από τον Νιλ Φέργκιουσον, η οποία πρέπει να λυθεί εξαρχής. Παρά την ελληνική συνήθεια να διαβάζουμε τη λατινική γραφή «Niall» του ονόματός του ως «Νάιαλ», στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια πιο συμβατική προφορά, ένα κάπως πιο μακρό «ι», όπως είθισται να προφέρεται στην πατρίδα του, τη Σκωτία. «Πρέπει να κατηγορήσουμε τους γονείς μου γι’ αυτό», λέει γελώντας, «μου έδωσαν ένα κλασικό γαελικό όνομα» (όπου «γαελικά» νοούνται τα μεσαιωνικά σκωτσέζικα και ιρλανδικά).

Διακεκριμένος οικονομικός ιστορικός με μακρά ακαδημαϊκή πορεία (Οξφόρδη, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Χάρβαρντ, London School of Economics), έχοντας αρθρογραφήσει κατά καιρούς στους «Financial Times», στο «Newsweek», στο «Bloomberg», o 56χρονος Βρετανός διδάσκει πλέον στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αλλά η άλλη άκρη του Zoom τον βρίσκει τη στιγμή της συνομιλίας μας πολύ βορειότερα από την Καλιφόρνια, στη Μοντάνα, για την ακρίβεια. Πολυγραφότατος, με περισσότερα από 15 βιβλία στο ενεργητικό του (Ο πόλεμος στον κόσμο, Η εξέλιξη του χρήματος, Πολιτισμός είναι μερικά από τα πιο γνωστά του στην Ελλάδα), ο Φέργκιουσον μας μίλησε με αφορμή την επικείμενη έκδοση του νέου του έργου με τίτλο Η πλατεία και ο πύργος, μια επισκόπηση της παγκόσμιας ιστορίας που επικεντρώνεται στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου των δικτύων στην εξέλιξή της.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.