Ο αθλητισμός σημάδεψε τη ζωή της Αθανασίας Τσουμελέκα για περισσότερα από είκοσι χρόνια, όμως η πορεία της δεν σταμάτησε όταν έβαλε τέλος στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004, μετά από μια καριέρα γεμάτη επιτυχίες και προκλήσεις, έχει στρέψει πλέον το βλέμμα της στις τέχνες, αναζητώντας νέα συναισθήματα και δημιουργικές διεξόδους.
Η Τσουμελέκα, 41 ετών σήμερα, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 2023 στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα «Η Γη του πόντου», ενώ έχει συνεργαστεί και με κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, τόσο ελληνικές όσο και ξένες. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στην παράσταση «Τα Κόκκινα Φανάρια», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Πλατάκη. Στο παρελθόν έχει συγκρίνει την υποκριτική με τον πρωταθλητισμό, σημειώνοντας ότι και τα δύο πεδία «σου προσφέρουν πολύ έντονα συναισθήματα», ενώ αποκάλυψε πως πάντα την ενδιέφερε το θέατρο, έχοντας φοιτήσει στη σχολή της Έλντας Πανοπούλου το 2016.
Η καριέρα της στο βάδην, το σκάνδαλο του ντόπινγκ και η αθώωση
Η Αθανασία Τσουμελέκα γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1982. Η αγωνιστική πορεία της Τσουμελέκα ξεκίνησε το 2002, όταν η 20χρονη τότε αθλήτρια συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο. Με χρόνο 1:31.25 κατετάγη 9η και ταυτόχρονα κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 20 χιλιόμετρα. Το 2003 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία Κ23 στο Μπίντγκοτζ με 1:33.55 και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι, όπου τερμάτισε 7η με 1:29.34.
