ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Μαργκρέτε, Βενεδίκτη και Άννα Μαρία: Τρεις διαφορετικές γαλαζοαίματες ζωές

Μαργκρέτε, Βενεδίκτη και Άννα Μαρία: Τρεις διαφορετικές γαλαζοαίματες ζωές 1
Rigmor Mydtskov and Steen Ronne

Δύο από τις αδελφές έγιναν βασίλισσες, μία από αυτές όμως θα έχανε τον θρόνο της, ενώ η άλλη βασίλευε για 52 χρόνια…

ΑΠΟ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι τρεις πριγκίπισσες της Δανίας- Μαργκρέτε, Βενεδίκτη και Άννα Μαρία γεννήθηκαν σε μια εποχή που η βασιλεία έπαιζε ισχυρό ρόλο στις σκανδιναβικές κοινωνίες.

Παρόλο που μεγάλωσαν με κοινές αξίες και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των ανακτόρων, οι ζωές τους ακολούθησαν διαφορετικές πορείες, χαράσσοντας η καθεμιά τη δική της ξεχωριστή διαδρομή σε έναν κόσμο που άλλαζε διαρκώς, όχι απαραίτητα προς όφελός τους.

Οι τρεις κόρες του Βασιλιά Φρειδερίκου Θ’ και της Βασίλισσας Ίνγκριντ της Δανίας, πήραν από τους γονείς τους μια ανατροφή που συνδύαζε την παραδοσιακή βασιλική αυστηρότητα με μια πιο μοντέρνα προσέγγιση για την εποχή.

Μεγάλωσαν στα ανάκτορα του Αμάλιενμποργκ, και έζησαν τα παιδικά τους χρόνια εκεί καθώς και στο Παλάτι του Φρέντενσμποργκ. Τις καλοκαιρινές τους διακοπές τις περνούσαν στη θερινή κατοικία των γονιών της, το Παλάτι του Γκράστεν στη νότια Γιουτλάνδη. Μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που τους ενστάλαξε αίσθημα καθήκοντος, αγάπη για την παράδοση αλλά και ανοιχτό πνεύμα για τις συνεχείς αλλαγές που έμελλε να βιώσουν.

Η Μαργκρέτε, που γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940, μια εβδομάδα μετά την εισβολή των ναζί στην Δανία, ως πρωτότοκη, προετοιμάστηκε περισσότερο για το ενδεχόμενο να αναλάβει ηγετικό ρόλο, αν και μέχρι το 1953 ο θρόνος της Δανίας κληρονομούνταν μόνο από άντρες. Με την αλλαγή του Συντάγματος το 1953, άνοιξε ο δρόμος για να γίνει Βασίλισσα.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο της βασίλισσας μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1972, η Μαργκρέτε έγινε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας από το 1412.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναθεώρηση έπαιξε η υψηλή δημοτικότητα τόσο του πατέρα της Φρειδερίκου αλλά και της ίδιας και των αδελφών της.

Αναλαμβάνοντας το ρόλο της βασίλισσας μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1972, η Μαργκρέτε έγινε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας από το 1412. Έχοντας βασιλέψει για 52 χρόνια,  σήμερα είναι η μακροβιότερη, γυναίκα μονάρχης στην ιστορία της Δανίας.

Με την άνοδο της στον θρόνο δεν εγκατέλειψε τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα. Έκανε μαθήματα ζωγραφικής και πειραματίστηκε με διάφορες τεχνικές.  

Πίνακες της έχουν παρουσιαστεί σε μουσεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης έκθεσης στο Musée Henri–Martin στο Cahors της Γαλλίας. Οι εικονογραφήσεις της έχουν συνοδεύσει την Δανέζικη μετάφραση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» με το ψευδώνυμο Ingahild Grathmer. Τα σχέδια της είχε εγκρίνει ο ίδιος ο συγγραφέας το 1970. 

Το 2017 ο σύζυγός της, πρίγκιπας Χένρικ, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα στη Μαργκρέτε επειδή δεν του είχαν δοθεί ποτέ οι τίτλοι του βασιλιά ή του βασιλικού συζύγου.  Έφυγε από τη ζωή έξι μήνες αργότερα… 

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Billed-Bladet τον Ιανουάριο του 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την άνοδο της Μαργκρέτε στον θρόνο, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη είχε μιλήσει με τα πιο θερμά λόγια για την αδελφή της, υπογραμμίζοντας την θερμή σχέση που διατηρείται πάντα ανάμεσα στις τρεις αδελφές.

«Ήταν ένα φανταστικό ταξίδι, και η αδελφή μου, η Βασίλισσα Άννα Μαρία, κι εγώ είμαστε γεμάτες θαυμασμό για τον τρόπο που το έχει διαχειριστεί η βασίλισσα Μαργκρέτε. Την έχουμε στηρίξει, αυτό είναι ξεκάθαρο».

Η Βενεδίκτη πρόσθεσε επίσης: «Η Βασίλισσα παίρνει το καθήκον της σοβαρά, όπως πρέπει. Επιπλέον, το κάνει με ζεστασιά και σοφία, με έναν πραγματικά καλό τρόπο. Παρακολουθεί την εποχή και κρατάει μια ισορροπία. Πρέπει να υπάρχει σύνδεση με το έδαφος, να παραμένει κανείς προσγειωμένος, νομίζω ότι αυτό είναι σημαντικό».

Φανατική και αμετανόητη καπνίστρια επί δεκαετίες, η Μαργκρέτε έκοψε ξαφνικά το τσιγάρο πριν λίγο καιρό, προκαλώντας σχεδόν εξίσου μεγάλη έκπληξη όσο και με την παραίτηση της. 

«Στις 14 Ιανουαρίου, έπειτα από 52 χρόνια στην διαδοχή του αγαπημένου μου πατέρα, θα παραιτηθώ του θρόνου της Δανίας. Θα αφήσω τον θρόνο στον γιο μου Πρίγκιπα Φρειδερίκο», ανακοίνωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της για το 2024 προκαλώντας μεγάλη έκπληξη.

Έχοντας παραιτηθεί από τον θρόνο και τις μεγάλες υποχρεώσεις του, η Μαργκρέτε έχει τώρα περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με τη ζωγραφική και την οικογένεια της έστω και αν κάποιες αποφάσεις της πριν παραιτηθεί, έχουν δημιουργήσει εντάσεις στην οικογένεια.

Η ξαφνική απόφαση της Μαργκρέτε για την αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην οικογένεια της, η ίδια όμως παρέμεινε αμετακίνητη, θέλοντας να δώσει το δικό της μήνυμα σε μια εποχή λιτότητας και δυσκολίας για πολλούς. 

Ο πρίγκιπας Ιωακείμ, ο νεότερος από τους δύο γιους της, εξοργίστηκε με την απόφασή της να συρρικνώσει τη μοναρχία αφαιρώντας από τα παιδιά του -συμπεριλαμβανομένου του γιου του που εργαζόταν ως μοντέλο- τους βασιλικούς τους τίτλους. 

Η ξαφνική απόφαση της Μαργκρέτε για την αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην οικογένεια της, η ίδια όμως παρέμεινε αμετακίνητη, θέλοντας να δώσει το δικό της μήνυμα σε μια εποχή λιτότητας και δυσκολίας για πολλούς. 

Η μεσαία κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου, πριγκίπισσα Βενεδίκτη, γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1944, ενώ η χώρα βρισκόταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή.

Από τις τρεις αδελφές έχει την λιγότερο προβεβλημένη ζωή: Παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Ρίτσαρντ του Σάιν-Βίτγκενσταϊν-Μπέρλεμπουργκ, και έζησε μαζί του στη Γερμανία.  Απέκτησαν τρία παιδιά που αποκλείστηκαν από την σειρά διαδοχής του θρόνου της Δανίας καθώς μεγάλωσαν εκτός της χώρας. Η ζωή της Βενεδίκτης είναι αφοσιωμένη στο διακριτικό πολιτιστικό και φιλανθρωπικό της έργο χωρίς ποτέ να αποζητά την δημόσια προβολή.

Η μικρότερη κόρη του βασιλιά, η πριγκίπισσα Άννα Μαρία είχε την πιο μυθιστορηματική ζωή, γεμάτη ανατροπές: Η Άννα Μαρία ήταν μόλις 18 ετών όταν παντρεύτηκε τον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας το 1964 και έγινε Βασίλισσα των Ελλήνων.

Το νεαρό βασιλικό ζευγάρι έμοιαζε να έχει όλες τις προϋποθέσεις για έναν ανθόσπαρτο βίο. Ένα χρόνο αργότερα θα αποκτούσαν το πρώτο τους παιδί, την Αλεξία και θα ακολουθούσαν οι δυο μεγάλοι τους γιοι, Παύλος και Νικόλαος.

Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα θα οδηγούσε την βασιλική οικογένεια σε εξορία στην Ιταλία και κατόπιν στο Λονδίνο, μετά την κατάργηση της μοναρχίας στη χώρα με το δημοψήφισμα του 1973.  Επί δεκαετίες θα στεκόταν ακλόνητη στο πλευρό του συζύγου της σε όλες τις δικαστικές και μη περιπέτειες του με το Ελληνικό κράτος. Τις τελευταίες δεκαετίες ζει πλέον μόνιμα στην Ελλάδα ακόμη και μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Παρά τις διαφορετικές πορείες και τις αποστάσεις που τις χώρισαν γεωγραφικά, οι τρεις αδελφές διατηρούν στενούς δεσμούς μέχρι σήμερα. Συναντιούνται σε σημαντικές οικογενειακές στιγμές και σε δημόσιες εκδηλώσεις, και ο μεταξύ τους δεσμός παραμένει ισχυρός, ενωμένος από την κοινή κληρονομιά και τις παιδικές τους μνήμες.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ