Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης δεν είναι ένα απλό κτίσμα σε μια απομακρυσμένη γωνιά της ερήμου. Είναι ένα ζωντανό μνημείο χιλιετιών, που φωτίζει το πνευματικό ταξίδι της Ορθοδοξίας από τον 6ο αιώνα μ.Χ., όταν χτίστηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Για χιλιάδες χρόνια, μοναχοί, επισκέπτες και προσκυνητές πέρασαν μέσα από τα πέτρινα τείχη του, κρατώντας ζωντανές παραδόσεις, αρχαία χειρόγραφα και το πνεύμα μιας κοινότητας που διατήρησε την πίστη της κόντρα σε κάθε ιστορική και πολιτική θύελλα.
Η μοναδικότητα του δεν βρίσκεται μόνο στη διάρκεια ζωής του, αλλά και στο γεγονός ότι λειτούργησε αδιάκοπα: μέσα από αυτοκρατορίες, πολέμους και πολιτικές αλλαγές. Είναι μια νησίδα αμετακίνητης πνευματικότητας, που κράτησε ζωντανό τον ελληνικό και ορθόδοξο πολιτισμό στην καρδιά της Αραβικής χερσονήσου. Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης είναι το αρχαιότερο, συνεχώς λειτουργόν χριστιανικό μοναστήρι στον κόσμο. Αυτός, όμως, σύντομα πρόκειται να αλλάξει...
Η αιφνιδιαστική απόφαση και η αντίδραση της Ορθοδοξίας
Η απόφαση του αιγυπτιακού κράτους να κλείσει το μοναστήρι χαρακτηρίστηκε από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες ως «πρωτοφανής» και «ανεπίτρεπτη». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος της Αθήνας, σε μια σπάνια έκφραση οργής, μίλησε για «άλλη μία ιστορική πτώση που βιώνουν ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία», υπογραμμίζοντας το βάρος που έχει αυτή η απόφαση για το πνευματικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι.
Είναι προφανές πως δεν πρόκειται απλά για ένα κλείσιμο. Είναι ένας συμβολικός αποκλεισμός, που χτυπάει στη ρίζα της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού στη Μέση Ανατολή. Μια κίνηση που μοιάζει να αμφισβητεί όχι μόνο την εκκλησιαστική συνέχεια αλλά και την εθνική και πολιτισμική κληρονομιά που το μοναστήρι ενσαρκώνει.