Το σκόρδο του Πλατυκάμπου Λάρισας, γνωστό ως enTopio σκόρδο, έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για τις εξαιρετικές του ιδιότητες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Wakunaga Pharmaceutical Company. Η εταιρεία, γνωστή για το εκχύλισμα σκόρδου Kyolic Aged Garlic Extract, αναγνώρισε την υψηλή αντιοξειδωτική δράση του συγκεκριμένου σκόρδου, η οποία είναι έως και πέντε φορές μεγαλύτερη από άλλες ποικιλίες.

Η μοναδικότητα του σκόρδου Πλατυκάμπου αποδίδεται στη ντόπια ποικιλία και στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου. Η αναγνώριση αυτή βασίζεται σε γενετική ανάλυση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγκρίνοντας το σκόρδο Πλατυκάμπου με άλλες ποικιλίες από χώρες όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παραδοσιακή ποικιλία του Πλατυκάμπου διαθέτει σημαντικά υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, καθιστώντας την ιδιαίτερα πολύτιμη για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, διάφορες μορφές καρκίνου και καρδιακές παθήσεις.

Η Wakunaga Pharmaceutical Company, με έδρα την Οσάκα της Ιαπωνίας, ενδιαφέρθηκε για το σκόρδο Πλατυκάμπου λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων και της δυνατότητάς του να χρησιμοποιηθεί σε φαρμακευτικά προϊόντα. Εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφθηκαν τον Πλατύκαμπο για να γνωρίσουν από κοντά τη μέθοδο καλλιέργειας και να συνεργαστούν με τους τοπικούς παραγωγούς.
Το enTopio σκόρδο Πλατυκάμπου, που προέρχεται από παλιό σπόρο και καλλιεργείται με παραδοσιακές μεθόδους, διεκδικεί αναγνώριση ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), επιδιώκοντας να διασφαλίσει την ποιότητα και την αυθεντικότητά του.

Η διεθνής αναγνώριση του σκόρδου Πλατυκάμπου υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών ποικιλιών και μεθόδων καλλιέργειας, καθώς και τη δυνατότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων να ξεχωρίσουν στη διεθνή αγορά για τις μοναδικές τους ιδιότητες.
