Η «τελευταία βασίλισσα του Παρισιού, όπως την αποκάλεσε ο Valentino, έφυγε από τη ζωή στα 96 της. «Η παιδική μου ηλικία δεν είχε ούτε τρυφερότητα, ούτε ατμόσφαιρα». Η φωνή της Jacqueline de Ribes δεν είναι πικρή — ήταν ειλικρινής. Και αυτή η ειλικρίνεια, η συνειδητοποίηση του κενού και η επιθυμία να το γεμίσει με φαντασία, ήταν ίσως το πρώτο της δημιουργικό έργο. Γεννημένη μέσα στον πλούτο, αλλά στερημένη από τη ζεστασιά, η μικρή Jacqueline δεν είχε άλλη επιλογή από το να επινοήσει τον δικό της κόσμο.
Γεννημένη στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου 1929 ως Jacqueline Bonnin de La Bonninière de Beaumont, κόρη του Jean, Comte de Beaumont και της Paule de Rivaud de La Raffinière, μεγάλωσε με αυστηρές αρχές, χωρίς συναισθηματικά περιθώρια. Στα δέκα της, βίωσε τον εφιάλτη του πολέμου: απομακρύνθηκε με τα αδέρφια της από το σπίτι τους, έζησαν σε βοηθητικό οίκημα καθώς το κύριο σπίτι τους καταλήφθηκε από τη Γκεστάπο, και αργότερα φιλοξενήθηκαν σε κάστρο της κεντρικής Γαλλίας μαζί με Γερμανούς στρατιώτες — έως την απελευθέρωσή τους από Αμερικανούς το 1942.
«Ήμουν πολύ ευαίσθητη. Μου άρεσε ό,τι άγγιζε τη φαντασία και την ομορφιά». Η φαντασία της ήταν το αντίδοτο. Ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα — «αλλά η μητέρα μου έλεγε πως ήμουν πολύ μεγάλη, πολύ μακριά». Όμως δεν απογοητεύτηκε. Αν δεν μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια σε χορευτική σκηνή, θα έγραφε τη δική της.
Το 1948 παντρεύτηκε τον τραπεζίτη Édouard de Ribes, έναν άντρα εξίσου ισχυρό και ευγενή. Απέκτησαν δύο παιδιά και εγκαταστάθηκαν στην υψηλή κοινωνία του Παρισιού — αλλά εκείνη δεν αρκέστηκε στον ρόλο της "γυναίκας του…". Από νωρίς ξεκίνησε να δημιουργεί. Έραβε μόνη της, σχεδίαζε, επιμελούνταν μέχρι και την τελευταία ραφή. Ανέθετε φορέματα στον Oleg Cassini, έδινε οδηγίες στον νεαρό τότε Valentino, έκοβε μουσελίνες στο πάτωμα του ατελιέ της. Έβλεπε μακριά — και όλοι το καταλάβαιναν.
Ο Yves Saint Laurent, μαγεμένος από την αισθητική της, της πρότεινε να ξεκινήσει τη δική της σειρά ρούχων. Εκείνη, χωρίς επίσημη σχολή ή βιομηχανική υποστήριξη, παρουσίασε την πρώτη της συλλογή στο σπίτι του. Μέσα σε λίγα χρόνια, η Jacqueline de Ribes έγινε brand. Πούλησε αποκλειστικά στη Saks Fifth Avenue, έντυσε τις Raquel Welch, Cher, Danielle Steel, Marie-Hélène de Rothschild. Το 1985, η επιχείρησή της απέφερε πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
