ΤΟ ΒΗΜΑ logo

Πέθανε η ετεροθαλής αδερφή της Άννας Φρανκ, Εύα Σλος – Το «αντίο» του βασιλιά Καρόλου

Πέθανε η ετεροθαλής αδερφή της Άννας Φρανκ, Εύα Σλος – Το «αντίο» του βασιλιά Καρόλου 1
Getty

Ο θάνατος της Εύα Σλος, ετεροθαλούς αδελφής της Άννας Φρανκ και επιζήσασας του Άουσβιτς, σε ηλικία 96 ετών, αφήνει πίσω του ένα κενό όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και σε όλη την κοινότητα που αγωνίζεται για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και την εκπαίδευση γύρω από αυτό.

ΑΠΟ GRACE TEAM

Ο θάνατος της Εύα Σλος, ετεροθαλούς αδελφής της Άννας Φρανκ και επιζήσασας του Άουσβιτς, σε ηλικία 96 ετών, αφήνει πίσω του ένα κενό όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και σε όλη την κοινότητα που αγωνίζεται για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, την εκπαίδευση και την ενημέρωση γύρω από αυτό.

Ο βασιλιάς Κάρολος, ο οποίος είχε χορέψει μαζί της το 2022 κατά την επίσκεψή του σε εβραϊκό κέντρο στο βόρειο Λονδίνο, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του λέγοντας ότι τόσο αυτός όσο και η βασίλισσα Καμίλα «την θαύμαζαν βαθιά» και ότι αισθανόταν «τιμή και υπερηφάνεια που την γνώριζε».

Η οικογένειά της επιβεβαίωσε τον θάνατό της σε ένα αφιέρωμα στο Jewish News, εκφράζοντας τη «μεγάλη τους λύπη» για την απώλεια της «αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και προγιαγιάς». Η Schloss υπήρξε συνιδρύτρια και επίτιμη πρόεδρος του Anne Frank Trust, του οργανισμού του οποίου η βασίλισσα Καμίλα είναι προστάτιδα.

Στην ανακοίνωσή του, ο βασιλιάς Κάρολος ανέφερε: «Η γυναίκα μου κι εγώ λυπούμαστε βαθύτατα για τον θάνατο της Εύα Σλος. Οι φρικαλεότητες που υπέστη ως νέα γυναίκα είναι αδύνατο να κατανοηθούν, κι όμως αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής της στο να υπερνικά το μίσος και τις προκαταλήψεις, προωθώντας την καλοσύνη, το θάρρος, την κατανόηση και την ανθεκτικότητα μέσα από την ακούραστη δουλειά της για το Anne Frank Trust UK και για την εκπαίδευση γύρω από το Ολοκαύτωμα σε όλο τον κόσμο. Είμαστε κι οι δύο προνομιούχοι και υπερήφανοι που την γνωρίσαμε, και την θαυμάζαμε βαθιά. Είθε η μνήμη της να είναι ευλογία για όλους μας».

Γεννήθηκε ως Eva Geiringer στη Βιέννη και μεγάλωσε μαζί με τους γονείς και τον αδελφό της. Αργότερα μετακόμισε στην πλατεία Merwedeplein του Άμστερνταμ, όπου γνώρισε την Άννα Φρανκ. Καθώς η κατάσταση στην Ολλανδία επιδεινώθηκε, η οικογένειά της κρυβόταν σε διαφορετικά σπίτια για δύο χρόνια, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Τελικά, προδόθηκαν από έναν Ναζί που τους φιλοξένησε και τους παρέδωσε στις αρχές.

Πέθανε η ετεροθαλής αδερφή της Άννας Φρανκ, Εύα Σλος – Το «αντίο» του βασιλιά Καρόλου 2
IG / @evaschloss29

Την ημέρα των 15ων γενεθλίων της συνελήφθη, υπέστη βίαιη ανάκριση και τον Μάιο του 1944 αναγκάστηκε να επιβιβαστεί μαζί με τη μητέρα της σε τρένο για το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς. Εκεί χωρίστηκαν από τον πατέρα και τον αδελφό της. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού των τριών ημερών, ο αδελφός της Heinz της αποκάλυψε ότι εκείνος και ο πατέρας τους, Erich, είχαν κρύψει 30 από τους πίνακές του κάτω από τα πατώματα του παταριού. Η ιστορία τους αποτέλεσε αντικείμενο έκθεσης στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου το 2017.

Η Εύα εγκαταστάθηκε αργότερα στη Μεγάλη Βρετανία, ζώντας στο Λονδίνο για περισσότερα από 70 χρόνια. Το 1952 παντρεύτηκε τον Ζβι Σλος και απέκτησαν τρεις κόρες: την Τζάκυ, την Κάρολαϊν και τη Σύλβια. Το 1953, όταν η μητέρα της Ελφρίντε παντρεύτηκε τον Όττο Φρανκ, πατέρα της Άννα Φρανκ, η Εύα έγινε ετεροθαλής αδελφή της, έστω και μετά θάνατον.

Το 2017, σε συνέντευξή της στην Guardian, η Εύα περιέγραφε τη σχέση της με την Άννα Φρανκ: «Η Άννα ήταν πολύ πιο ώριμη και ενήλικη από μένα. Πήγαινε σε σχολείο που εφάρμοζαν το σύστημα Montessori και βρισκόταν ένα ακαδημαϊκό έτος μπροστά από εμένα. Εγώ πήγαινα σε ένα συνηθισμένο τοπικό σχολείο».

Το 2021, σε ηλικία 92 ετών, η Εύα έγινε ξανά πολίτης της Αυστρίας, της χώρας όπου γεννήθηκε.

Η οικογένειά της, σε ένα αφιέρωμα, τόνισε: «Ελπίζουμε η κληρονομιά της να συνεχίσει να εμπνέει μέσα από τα βιβλία, τις ταινίες και τους πόρους που αφήνει πίσω της. Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για όσα η Εύα υπηρέτησε και κατάφερε, αλλά αυτή τη στιγμή θρηνούμε».

Ο Dan Green, διευθύνων σύμβουλος του Anne Frank Trust, χαρακτήρισε την Σλος «φάρο ελπίδας και ανθεκτικότητας», προσθέτοντας: «Η αταλάντευτη αφοσίωσή της στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων μέσω της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα σε αμέτρητες ζωές. Η κληρονομιά της θα συνεχίσει να καθοδηγεί και να ενδυναμώνει τους νέους ώστε να χτίσουν έναν κόσμο απαλλαγμένο από μίσος και διακρίσεις. Στο Anne Frank Trust θρηνούμε βαθιά την απώλειά της και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η ζωή της Εύα Σλος  αποτελεί ένα αμάλγαμα προσωπικής τραγωδίας και δημόσιας δέσμευσης, όπου η εμπειρία του τρόμου μετατράπηκε σε εργαλείο παιδείας και έμπνευσης για τις επόμενες γενιές, υπενθυμίζοντας σε όλους την ανάγκη μνήμης, θάρρους και αλληλεγγύης απέναντι στο φασισμό.


Μουσική, νοσταλγία, αναμνήσεις και συναισθήματα με την Όλγα Τσαουσέλου

Στο σημερινό επεισόδιο του "Έχεις Δύο Λεπτά;" η Ειρήνη και η Έλενα υποδέχονται τη ραδιοφωνική παραγωγό του My Radio 104,6, Όλγα Τσαουσέλου και μιλούν για τη μουσική που μας συνοδεύει στις γιορτές.


READ MORE

ΑΠΟΡΡΗΤΟ