Η Μαίρη Συνατσάκη για την κόρη της: «Το σώμα και η ύπαρξή της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, χωρίς τη δική της συναίνεση»

Η Μαίρη Συνατσάκη για την κόρη της: «Το σώμα και η ύπαρξή της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, χωρίς τη δική της συναίνεση» 1

Οι θέσεις της Μαίρης Συνατσάκη περί πατριαρχίας και φεμινισμού, πιο στοχευμένες από ποτέ

ΑΠΟ ΤΟΝΙΑ ΤΖΑΦΕΡΗ

Υπάρχουν δυστυχώς και με μεγάλη σιγουριά ακόμη άτομα εκεί έξω, – γυναίκες και άντρες- που βλέπουν όρους όπως «φεμινιστής, πατριαρχία και έμφυλη βία» και θεωρούν πως είναι ένα ακόμη κοινότυπο θέμα με το οποίο δεν αξίζει να ασχοληθούμε και πολύ. Πώς έχουμε υπερβάλλει και πως «οι γυναίκες είναι ευαίσθητες» και τα σχετικά. Την ίδια στιγμή, μόλις σε ένα 24ωρο υπήρξαν 141 καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και 73 συλλήψεις –σε ένα μόλις 24ωρο.

Όσο τα στοιχεία αυτά περνούν αδιάφορα σε πολλούς και πολλές και όσο άτομα αρνούνται να συνειδητοποιήσουν και να εντοπίσουν την πατριαρχία που υποβόσκει παντού μέχρι σήμερα, εμείς θα εστιάζουμε σε εκείνα τα λόγια και τις δηλώσεις που έχουν κάτι ουσιώδες να μεταφέρουν.

Η Μαίρη Συνατσάκη για την κόρη της: «Το σώμα και η ύπαρξή της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, χωρίς τη δική της συναίνεση» 2

Και ναι, μπορεί η Μαίρη Συνατσάκη να μην είναι πια τόσο δημοφιλής όσο κάποτε, οι δηλώσεις της και τα θέματα που θίγει εξακολουθούν να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε γι’ αυτό.

Με αφορμή την στυγερή γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής –έξω από αστυνομικό τμήμα-, η Μαίρη Συναντσάκη θέλησε με τον δικό της τρόπο να πάρει θέση για την πατριαρχική ελληνική κοινωνία, και την έμφυλη βία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Synatsaki (@mairiboo)

Η ίδια φαίνεται πως έχει κάνει την κατάλληλη επιλογή συντρόφου, αφού όπως δηλώνει ο Ίαν Στρατής είναι το κατάλληλο παράδειγμα για την κόρη της, αφού “ως άνδρας” δεν θα την γαλουχίσει στις περιοριστικές και πατριαρχικές απόψεις που δυστυχώς συνηθίζονται και διαιωνίζονται από γενιά και γενιά, αλλά θα την βοηθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της τις στιγμές που θα χρειαστεί και κυρίως θα κρατήσει έξω από τη ζωή της άτομα που θεωρούν πως υπερτερούν εξαιτίας του φύλου τους ή που θεωρούν πως έχουν μια εξουσία και επιβολή έναντι μιας γυναίκας.

«Ο μπαμπάς της Ολίβιας είναι φεμινιστής»

«Ο μπαμπάς της Ολίβιας είναι φεμινιστής και αυτό σαν παράδειγμα είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να δώσω στην κόρη μου και δεν θα μπορούσα να μοιραστώ έναν τόσο δύσκολο ρόλο σαν αυτό της γονεικότητας με έναν άνθρωπο που δεν θα συμφωνούσαμε σε τόσο βασικά πράγματα. Οι θέσεις του είναι τέτοιες που θεωρούν εντελώς ίσα τα φύλα. Δεν είναι μόνο στα λόγια», είπε αρχικά η Μαίρη Συναντσάκη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε απλά πρακτικά θέματα, που αναδεικνύουν πως μια γυναίκα ή μητέρα δεν χρειάζεται απαραίτητα να αυτοθυσιάζεται και να κατέχει αποκλειστικά “το βάρος” της οικογένειας και της ανατροφής, αλλά χρειάζεται έναν υποστηρικτικό σύντροφο που την αντιμετωπίζει ισάξια και συνεισφέρουν και οι δυο εξίσου στις ανάγκες του άλλου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Synatsaki (@mairiboo)

«Αν έρθει κάποιος απομακρυσμένος συγγενής, έχω μάθει πως θα μιλάω μπροστά της και θα στηρίζω τις φεμινιστικές μου ιδέες γιατί αυτό θα είναι το σωστότερο παράδειγμα για εκείνη», συμπλήρωσε.

Η τοποθέτησή της δεν σταμάτησε μόνο εδώ, αλλά έγινε και αναφορά σε μερικές σκέψεις της από την περίοδο της εγκυμοσύνης της. «Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν ξεκίνησα να αγοράζω ρούχα για την μικρή – αυτό έγινε όταν ήμουν 7 μηνών έγκυος – που έμπαινα σε sites και έπρεπε να αγοράσω ρούχα για το βρεφάκι και είχε κατηγορία στα βρεφικά αγόρια και κορίτσια.

Το σώμα και η ύπαρξη της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, έτσι χωρίς τη δική της συναίνεση.

Γιατί αποφασίσαμε από την πρώτη στιγμή ύπαρξης ενός ατόμου πρέπει να φορτιστεί αυτό με συγκεκριμένα χρώματα, συγκεκριμένες εικόνες; Όχι δεν το καταλαβαίνω καθόλου! Ήθελα να έχει και φορμάκια με δεινόσαυρους και αμαξάκια και έμπαινα στα αγορίστικα. Αυτός ο διαχωρισμός σε τόση μικρή ηλικία.

Τα κοριτσάκια αποτυπώνονται σαν πράα, γλυκά κοριτσάκια. Επίσης μαθαίνουμε στην κόρη μας την έννοια της συναίνεσης. “Το Stop. Δεν θέλω να αγκαλιαστώ, δεν μου αρέσει αυτό”. Το σώμα και η ύπαρξη της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, έτσι χωρίς τη δική της συναίνεση. Από τώρα ξέρει αν θέλει να της δίνουμε αγκαλιά ή φιλί» προσέθεσε μεταξύ άλλων.

Πηγή φωτογραφίων: @mairiboo / Instagram

SHARE THE STORY

ΑΠΟΡΡΗΤΟ