Το Σάββατο 28 Μαρτίου, ο πρίγκιπας Αλβέρτος υποδέχθηκε τον Πάπα Λέοντα στο Μονακό, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, πριγκίπισσα Charlene. Η επίσκεψη, διάρκειας περίπου εννέα ωρών, δεν ήταν μόνο διπλωματική αλλά και βαθιά συμβολική.
Η παρουσία της Grace Kelly, της θρυλικής πριγκίπισσας του Μονακό, έγινε αισθητή μέσα από λεπτομέρειες που τόνισαν τη σύνδεση της ιστορίας με το σήμερα, ενώ η Charlene απέδειξε για πρώτη φορά το Privilège du blanc, το αποκλειστικό προνόμιο που της επιτρέπει να φορέσει λευκά μπροστά στον Πάπα.

Η ιστορική σημασία της επίσκεψης ενισχύθηκε από τη συμβολική ένταση της «παρουσίας» της Grace Kelly. Η διαφορά μεταξύ της Charlene και της Grace δεν περιορίζεται στο χρόνο αλλά στο προνόμιο που προσφέρει η Εκκλησία: το Privilège du blanc, που επιτρέπει σε βασίλισσες και καθολικές συζύγους ανώτατων άρχοντων να φορούν λευκά ενώπιον του Πάπα. Η Grace Kelly, ως πριγκίπισσα του Μονακό, δεν είχε ποτέ αυτό το δικαίωμα και ήταν υποχρεωμένη να φορέσει μαύρα. Αντίθετα, η Charlene, σύζυγος του Αλβέρτου Β, έγινε η πρώτη πριγκίπισσα του Μονακό που άσκησε το προνόμιο αυτό, επισημοποιώντας τον τίτλο της “βασίλισσας” σε συμβολικό επίπεδο.
Η προετοιμασία της συνάντησης και η προσεκτική τοποθέτηση ενός πορτρέτου της Grace Kelly με λευκό φόρεμα στο τραπέζι όπου ο Πάπας υπέγραψε το Βιβλίο της Ευγνωμοσύνης, δείχνει την προσοχή στη λεπτομέρεια και την ιστορική μνήμη. Η Charlene, φορώντας λευκά για πρώτη φορά μπροστά στον Πάπα, συνδέει τον σεβασμό στην παράδοση με τη δική της θέση στην ιστορία της οικογένειας.

