Υπό πολιτική πίεση βρίσκεται εκ νέου η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, καθώς δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ένοχο τον αδελφό του πρωθυπουργού, Νταβίντ Σάντσεθ, για παράβαση καθήκοντος, επιβάλλοντάς του ποινή αποκλεισμού από κάθε δημόσιο αξίωμα για εννέα χρόνια.
Η υπόθεση αφορά τον διορισμό του το 2017 σε θέση ευθύνης στην επαρχία της Μπαδαχόθ. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η συγκεκριμένη θέση δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχει πραγματική υπηρεσιακή ανάγκη, με αποκλειστικό σκοπό να εξυπηρετήσει τον ίδιο.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι ενήργησαν αυθαίρετα προκειμένου να ευνοήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια το αντικείμενο της θέσης προσαρμόστηκε ώστε να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του Νταβίντ Σάντσεθ, ο οποίος είναι συνθέτης και μαέστρος, με σπουδές και επαγγελματική δραστηριότητα σε πόλεις όπως η Αγία Πετρούπολη, η Τουλούζη, το Τόκιο και η Μαδρίτη.
Η «φωτογραφική» θέση που «καίει» τον Σάντσεθ
Η υπόθεση είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι κατήγοροι υποστήριζαν ότι η θέση είχε «ραφτεί στα μέτρα» του λόγω της συγγένειάς του με τον Πέδρο Σάντσεθ. Την περίοδο του διορισμού, ο σημερινός πρωθυπουργός είχε μόλις αναλάβει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε την κατηγορία της άσκησης αθέμιτης επιρροής, αδίκημα που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ποινή φυλάκισης. Παρά το γεγονός ότι οργανώσεις της δεξιάς είχαν ζητήσει την καταδίκη του σε κάθειρξη, οι εισαγγελικές αρχές είχαν εισηγηθεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Ο Νταβίντ Σάντσεθ αρνήθηκε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ότι διέπραξε οποιαδήποτε παράνομη πράξη, ενώ η δικαστική απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να προσβληθεί με έφεση.
Η εξέλιξη αυτή προστίθεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Σάντσεθ, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά υποθέσεων που αφορούν καταγγελίες για διαφθορά. Μόλις τον περασμένο μήνα, πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 ετών σε ξεχωριστή υπόθεση.
Η αντιπολίτευση έσπευσε να αξιοποιήσει πολιτικά την απόφαση. Η εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος (PP), Έστερ Μουνιόθ, υποστήριξε ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι, ακόμη κι αν δεν αποδείχθηκε δική του εμπλοκή στον διορισμό, είναι δύσκολο να θεωρηθεί τυχαία η δημιουργία μιας θέσης που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τον αδελφό του.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η εκπρόσωπος Έλμα Σάιθ επανέλαβε ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι τα ανώτερα δικαστήρια θα απαλλάξουν τελικά τον Νταβίντ Σάντσεθ.
Την ίδια ώρα, ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν, βουλευτής του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος ERC, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτήρισε δυσανάλογη την ποινή του εννεαετούς αποκλεισμού από τη δημόσια διοίκηση.
