Ανελέητο σφυροκόπημα ΗΠΑ στο Ιράν: Ένας νεκρός και ο Τραμπ ζητά «τέλη προστασίας»

Η αιματηρή επίθεση του Ιράν σε δεξαμενόπλοια των Εμιράτων, που στοίχισε τη ζωή σε έναν ναυτικό, σβήνει κάθε ελπίδα εκεχειρίας - Τρίτη νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών στο ιρανικό έδαφος και επιβολή ναυτικού αποκλεισμού από την Ουάσινγκτον.

Ανελέητο σφυροκόπημα ΗΠΑ στο Ιράν: Ένας νεκρός και ο Τραμπ ζητά «τέλη προστασίας»

Ένας Ινδός ναυτικός έχασε τη ζωή του και ακόμη οκτώ μέλη πληρώματος -έξι Ινδοί και δύο Ουκρανοί υπήκοοι- τραυματίστηκαν, όταν ιρανικοί πύραυλοι έπληξαν δύο δεξαμενόπλοια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στα Στενά του Ορμούζ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων, τα πλοία al-Bahiya και Mombasa δέχθηκαν την επίθεση ενώ έπλεαν εντός των χωρικών υδάτων του Ομάν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρές πυρκαγιές οι οποίες τελικά τέθηκαν υπό έλεγχο.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν επιβεβαίωσαν ότι «έπληξαν και ακινητοποίησαν» δύο super tankers, υποστηρίζοντας ότι τα σκάφη είχαν απενεργοποιήσει τα συστήματα ναυτιλίας τους, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και επιχείρησαν να διέλθουν από ναρκοθετημένη ζώνη.

Τρίτη νύχτα αμερικανικών βομβαρδισμών

Η αιματηρή επίθεση στα δεξαμενόπλοια σημειώθηκε στον απόηχο της πλήρους κατάρρευσης της εκεχειρίας, με τις ΗΠΑ να εξαπολύουν για τρίτη συνεχή νύχτα μαζικά αεροπορικά πλήγματα εντός της ιρανικής επικράτειας. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι επλήγησαν δεκάδες στόχοι σε ένα ευρύ μέτωπο που περιλαμβάνει τις περιοχές Μπουσέρ, Τσαμπαχάρ, Γιασκ και Κοναράκ.


Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες για ισχυρές εκρήξεις στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς και στα στρατηγικής σημασίας νησιά Κις, Κεσμ και Αμπού Μούσα. Παράλληλα, βίντεο από την επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, αποτυπώνουν τις καταστροφικές συνέπειες των βομβαρδισμών, δείχνοντας εγκαταστάσεις καυσίμων να έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ναυτικός αποκλεισμός

Σε μια προσπάθεια άμεσης απάντησης το Ιράν ισχυρίστηκε ότι στοχοποίησε με drones αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κουβέιτ, πλήττοντας αποθήκες πυρομαχικών, δεξαμενές καυσίμων και ένα σύστημα αεράμυνας Patriot, ενώ ανέφερε πως εκτόξευσε πυραύλους κρουζ εναντίον αμερικανικού πολεμικού πλοίου.

Την ίδια στιγμή, η CENTCOM ανακοίνωσε την επανέναρξη του ναυτικού αποκλεισμού για όλα τα πλοία που προσεγγίζουν ή αναχωρούν από ιρανικά λιμάνια. Η είδηση αυτή προκάλεσε άμεσο κλυδωνισμό στις διεθνείς αγορές, στέλνοντας τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο που ξεπέρασε το 9%. Η περιφερειακή αστάθεια επιτάθηκε περαιτέρω καθώς η Σαουδική Αραβία και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης αντάλλαξαν νέα πλήγματα, τερματίζοντας την άτυπη εκεχειρία τους.

Τραμπ: Στρατιωτική αψιμαχία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενημέρωσε το Κογκρέσο για την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε ως μια «στρατιωτική αψιμαχία» περιορισμένης έκτασης, αποφεύγοντας ωστόσο να θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λήξη τους.

Απαντώντας σε επικρίσεις για τη διάρκεια των επιχειρήσεων, που έχουν ήδη ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό των λίγων εβδομάδων, ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο Βιετνάμ μείναμε για 19 χρόνια. Εδώ είμαστε μόλις τέσσερις μήνες, οπότε θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολλά».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της οικονομικής κάλυψης των επιχειρήσεων, αξιώνοντας πλήρη αποζημίωση από τους εύπορους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Εμιράτα και το Ισραήλ, για την ασφάλεια που τους παρέχεται. Μάλιστα, πρότεινε τη χρέωση ενός «τέλους προστασίας» ύψους 20% επί της αξίας του φορτίου των πλοίων που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ. Αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια διπλωματική διευθέτηση είναι εφικτή, αποκάλυψε ότι η Τεχεράνη υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή από προσχέδιο συμφωνίας που είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version