Δαμασκός: Εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο που μένει ο Εμανουέλ Μακρόν

Πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δαμασκό από τότε που οι αντάρτες ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ το 2024.

Δαμασκός: Εκρήξεις κοντά στο ξενοδοχείο που μένει ο Εμανουέλ Μακρόν

Εκρήξεις σημειώθηκαν στη Δαμασκό, κοντά στο ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να καταλύσει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την έκρηξη οι δρόμοι αποκλείστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters άκουσε εκρήξεις στην περιοχή, ενώ εθεάθησαν καπνοί να υψώνονται.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προσγειώθηκε στη Συρία τη Δευτέρα 6/7, στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δαμασκό από τότε που οι αντάρτες, υπό την ηγεσία του Προέδρου Άχμεντ αλ Σάραα, ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ το 2024.

Η επίσκεψη υπογραμμίζει τη γεωπολιτική μεταμόρφωση της Συρίας υπό τον Σάραα, έναν πρώην διοικητή της Αλ Κάιντα, ο οποίος έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με δυτικές και μεσανατολικές δυνάμεις που κάποτε απομόνωναν τον Άσαντ, καθώς ο ίδιος επιδιώκει να ανοικοδομήσει μια χώρα διαλυμένη από 13 χρόνια πολέμου.

«Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω τη δέσμευση της Γαλλίας προς τον συριακό λαό. Για μια κυρίαρχη Συρία, ενωμένη στην ποικιλομορφία της και σε ειρήνη με τους γείτονές της. Μαζί, ας ανοίξουμε μια νέα σελίδα σταθερότητας και ειρήνης», δήλωσε ο Μακρόν στην πλατφόρμα X.

Ο Μακρόν, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Δαμασκού ο Υπουργός Εξωτερικών Ασάντ Αλ-Σαϊμπάνι, θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας με τον Σάραα πριν από τις περαιτέρω συναντήσεις της Τρίτης, σύμφωνα με το πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας.

Στο επίκεντρο η ανοικοδόμηση και ο πλουραλισμός

Η ανοικοδόμηση της Συρίας αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα του ταξιδιού και ο Μακρόν συνοδεύεται από επιχειρηματικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυνόντων συμβούλων της TotalEnergies και του γαλλικού ομίλου εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας πριν από την επίσκεψη.

Ο Μακρόν θα τονίσει επίσης τη δέσμευση της Γαλλίας για μια ελεύθερη, πλουραλιστική Συρία που σέβεται όλες τις κοινότητές της και θα συναντηθεί με Σύρους από όλα τα υπόβαθρα και τις πολιτικές πεποιθήσεις, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Σάραα, μέλος της σουνιτικής μουσουλμανικής πλειοψηφίας της Συρίας, έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια νέα τάξη πραγμάτων χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία, μετά τον τερματισμό της σιδηράς διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ που διήρκεσε περισσότερο από πέντε δεκαετίες. Ωστόσο, η υπόσχεσή του δοκιμάστηκε από ξεσπάσματα βίας μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και μελών θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, με εκατοντάδες νεκρούς κατά το περασμένο έτος.

Ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Συρία θα μπορούσε να είναι εταίρος της Γαλλίας μόνο εάν ληφθεί πλήρως υπόψη ο πλουραλισμός, και ότι είναι εκτός συζήτησης για τη Γαλλία το ενδεχόμενο μια μορφή αποκλειστικής εξουσίας να αντικαταστήσει απλώς μια άλλη.

Ο Σάραα είχε συναντηθεί με τον Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γαλλία πέρυσι, στην πρώτη του επίσκεψη σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την ανατροπή του Άσαντ. Ο Μακρόν ήταν μια από τις κύριες φωνές που ζητούσαν την άρση των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες καταργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό πέρυσι.

Προειδοποίηση κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στο Λίβανο

Ο Σάραα, ο οποίος διέκοψε τους δεσμούς του με την Αλ Κάιντα το 2016, οδήγησε τη Συρία σε μια νέα εποχή, μια στροφή που αντικατοπτρίζεται στους στενούς δεσμούς του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Πέρυσι, η Δαμασκός προσχώρησε στον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ έθεσε πρόσφατα το ενδεχόμενο οι συριακές δυνάμεις να πολεμήσουν την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία είχε πολεμήσει στο πλευρό του Άσαντ στη συριακή σύγκρουση.

Ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μακρόν κατέστησε σαφές στον Σάραα ότι η Συρία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στείλει δυνάμεις στο Λίβανο, και ότι ο Σάραα δήλωσε ότι δεν θα το πράξει, ανεξαρτήτως αιτημάτων ή πιέσεων. Ο Σάραα έχει διαψεύσει στο παρελθόν τις φήμες περί εισόδου συριακών δυνάμεων στο Λίβανο.

Μετά την ανατροπή του Άσαντ, η Γαλλία διαδραμάτισε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Δαμασκού και των συριακών κουρδικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν εγκαθιδρύσει έλεγχο σε μεγάλο μέρος του βορρά, πολεμώντας ως μέρος της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Δαμασκός και οι κυρίαρχες κουρδικές οργανώσεις της Συρίας υπέγραψαν μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμφωνία ενσωμάτωσης τον Φεβρουάριο, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν εκτάσεις εδαφών που ελέγχονταν από τους Κούρδους.

Διπλωματική αναβάθμιση και επισκέψεις ξένων ηγετών

Η Γαλλία διοικούσε τη Συρία υπό τη Γαλλική Εντολή από το 1920 έως την ανεξαρτησία της το 1946. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην πιθανή αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων: η Γαλλία εκπροσωπείται επί του παρόντος από έναν επιτετραμμένο, ο οποίος δεν είναι μόνιμα παρών στη Δαμασκό και εδρεύει γενικά στη Βηρυτό.

Η ΕΕ ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Συρίας τον Μάιο του 2025, διατηρώντας παράλληλα μέτρα που στοχεύουν μέλη της πρώην κυβέρνησης Άσαντ και κυρώσεις που επιβλήθηκαν για λόγους ασφαλείας. Τον Μάιο, η ΕΕ αφαίρεσε από τη μαύρη λίστα της τις κυρώσεις κατά επτά συριακών οντοτήτων -συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών της Συρίας-, ενώ ανανέωσε τα μέτρα που στοχεύουν άτομα και οντότητες που συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση Άσαντ.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ήταν ο πρώτος ξένος αρχηγός κράτους που πραγματοποίησε ταξίδι στη Συρία μετά την ανατροπή του Άσαντ, επισκεπτόμενος τη χώρα τον Ιανουάριο του 2025. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την επισκέφθηκε επίσης τον Ιανουάριο, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνάντησε τον Σάραα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Συρία τον Απρίλιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version