Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην ομιλία του στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «αναγκάζεται» να νομοθετήσει για τους δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη επειδή οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου, κι όχι επειδή αναλαμβάνει κάποια «γενναία» πολιτική πρωτοβουλία.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε πως «δεν ακούσατε την κοινωνία, σας ανάγκασε η απόφαση του Αρείου Πάγου να νομοθετήσετε. Είναι μια απόφαση συμμόρφωσης, όχι μια πραγματική πολιτική πρωτοβουλία» και ζήτησε να σταματήσουν τα «επικοινωνιακά παιχνίδια».
«Τι θα γίνει με όλους εκείνους που δεν άντεξαν; Είναι χιλιάδες άνθρωποι. Οι τράπεζες τους ζητούσαν παράνομα χρήματα και δεν τήρησαν τη ρύθμιση. Εσείς τώρα τους γυρνάτε την πλάτη. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται επιλεκτικά η νομιμότητα», υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως όσοι δεν άντεξαν λόγω της πίεσης από καταχρηστικές πρακτικές αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία και ζητώντας να θεωρηθεί αυτοδικαίως άκυρη κάθε καταγγελία σύμβασης.
«Σε αυτούς εσείς σήμερα γυρνάτε την πλάτη. Εμείς λέμε ότι η νομιμότητα δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά. Δεν μπορεί να υπάρχει δικαίωση για το μέλλον και συγχρόνως αδικία για το παρελθόν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Η κόντρα με Πιερρακάκη
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης απάντησε επιμένοντας πως η κυβέρνηση εφαρμόζει «κάτι παραπάνω από τη δικαστική απόφαση», δεδομένου ότι η αναδρομικότητα είναι κυβερνητική απόφαση και επιλογή. Όσο για την κριτική Ανδρουλάκη περί αποκλεισμού όσων έχασαν τη ρύθμιση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε πως το 70% δεν είχε πληρώσει ούτε μια δόση και πως σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενο άνοιγμα αυτών των υποθέσεων θα οδηγούσε σε μεγάλη νομική αβεβαιότητα και σε αναδρομικό έλεγχο χιλιάδων φακέλων.
«Δεν σας λέω ότι όλα πάνε καλά. Σας λέω ότι όλα πάνε καλύτερα. Όλες οι κινήσεις μας για το χρέος και τη στήριξη της κοινωνίας, εκεί κατατείνουν. Κρύβουν αλήθεια κι όχι υπερβολή, όχι το να τάζεις τα πάντα σε όλους», σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά: «Καλύτερα από ποιον; Από την Ελλάδα των μνημονίων; Από την Ελλάδα της χρεοκοπίας; Εμείς συγκρίνουμε την Ελλάδα με την Ευρώπη του σήμερα», όπως είπε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο πολιτικό παρελθόν του υπουργού, σχολιάζοντας πως «σήμερα δεν του αρέσει πολύ ο νόμος Κατσέλη, όμως είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλά βίντεο στα οποία θα τον εξυμνούσε πριν μερικά χρόνια». Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σήκωσε το γάντι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι μέλος της ΝΔ από το 2015 και είμαι εξαιρετικά περήφανος γι’αυτό και για την κυβέρνηση στην οποία μετέχω, ακριβώς γιατί δεν χρειάζεται να αναφέρω τους λαϊκισμούς που αναφέρατε εσείς και η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα».
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί, σε καυστικό ύφος με αφορμή και τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠαΣοΚ είπε πως «πολλές φορές αισθάνομαι ότι στον ανταγωνισμό σας με τον κύριο Τσίπρα, είστε έτοιμος να εισβάλλετε στο Νομισματοκοπείο».
