Παπαστράτος και ΟΠΑ: Υποτροφίες έως 26.000 ευρώ για 50 φοιτητές από την περιφέρεια

Πώς η σύμπραξη της Παπαστράτος με το ΔΕΤ του ΟΠΑ δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους φοιτητές της περιφέρειας και ανοίγει τον δρόμο για τη σύνδεση της δημόσιας παιδείας με την αγορά εργασίας

Σε μια εποχή που οι νέοι στην Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, την αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης και το υψηλό κόστος διαβίωσης –ειδικά για όσους αναγκάζονται να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους–, η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη και πραγματικές ευκαιρίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Παπαστράτος και το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) δεν είναι απλώς άλλη μια «εταιρική συμφωνία».

Είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα για το πώς η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί και οφείλει να στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη νέα γενιά.

Η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, χαρακτήρισε τη συνεργασία ως «ένα σπουδαίο παράδειγμα εξωστρέφειας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου», τονίζοντας ότι η Πολιτεία συνεχίζει να επενδύει στη φοιτητική μέριμνα (αναφέροντας τον διπλασιασμό του στεγαστικού επιδόματος από το 2019) και σε διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το στοίχημα της περιφέρειας και οι 50 υποτροφίες

Στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας, η οποία εντάσσεται στη μεγάλη πρωτοβουλία FutuReady Greece της Παπαστράτος, βρίσκεται ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και ουσιαστικό ζήτημα. Η στήριξη των φοιτητών από την περιφέρεια.

Ο Βασίλης Βασδέκης, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εστίασε στην αποστολή του ΟΠΑ να συνδέεται με την κοινωνία και την αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι οι υποτροφίες αυτές αποτελούν έμπρακτη στήριξη στις ίσες ευκαιρίες, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο νέους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για σπουδές μακριά από το σπίτι τους.

Έτσι λοιπόν, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, 50 φοιτητές και φοιτήτριες που έρχονται από την επαρχία για να σπουδάσουν στο ΔΕΤ, θα λάβουν υποτροφίες που μπορούν να αγγίξουν συνολικά τις 26.000 ευρώ ανά υπότροφο για το σύνολο των σπουδών τους. Σε μια περίοδο που το κόστος των σπουδών αποτελεί δυσβάσταχτο βάρος για τις ελληνικές οικογένειες, τέτοιες κινήσεις δεν επιβραβεύουν μόνο την αριστεία, αλλά ενισχύουν την κοινωνική κινητικότητα και εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες.

Το μήνυμα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, είναι ότι η γνώση δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων, και η γεωγραφική προέλευση δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την εξέλιξη ενός λαμπρού μυαλού.

Μάλιστα, η Τίνα Δάβου, Διευθύνουσα Σύμβουλος στην εταιρεία Παπαστράτος, εξέφρασε τη δέσμευση της εταιρείας να στέκεται δίπλα στους νέους που ονειρεύονται το αύριο, σημειώνοντας ότι το FutuReady Greece αποτελεί μια παρακαταθήκη για τα 100 χρόνια της εταιρείας στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από το οικονομικό σκέλος, η σύμπραξη αυτή δημιουργεί μια ζωντανή γέφυρα με την πραγματική οικονομία. Οι φοιτητές δεν θα μένουν μόνο στη θεωρία των συγγραμμάτων. Μέσα από το FutuReady Internship Program (αμειβόμενη πρακτική άσκηση) και το Graduates Program για τους απόφοιτους, αποκτούν άμεση πρόσβαση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.

Παράλληλα, στελέχη της Παπαστράτος θα μπαίνουν στα αμφιθέατρα για διαλέξεις, ενώ προγραμματίζονται κοινές έρευνες και εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες συνέργειες;

Αν κάτι κρατάμε από αυτή την παρουσίαση, δεν είναι οι αριθμοί και τα συμβόλαια, αλλά η νοοτροπία.

Στην Ελλάδα του σήμερα, το να δίνεις σε έναν νέο άνθρωπο τα εφόδια, την καθοδήγηση και την οικονομική ασφάλεια να σπουδάσει και να εργαστεί στον τόπο του, είναι η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον.

Αν θέλουμε οι νέοι να χτίζουν τη ζωή και το μέλλον τους στην Ελλάδα, χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες σαν κι αυτή. Συνεργασίες που δεν μένουν στη θεωρία, αλλά μετατρέπουν τη γνώση σε προοπτική και την εκπαίδευση σε ευκαιρία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
Exit mobile version