Τα «μαντάτα»

Δεν πρόλαβαν να χαρούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και οικονομικών από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P, κι ήρθαν τα «μαντάτα» από τους Financial Times. Και τους πλήγωσαν! Τους πλήγωσαν πολύ! Διότι η εν λόγω εφημερίδα θεωρείται το «ευαγγέλιο» της διεθνούς – κι όχι μόνο ευρωπαϊκής – αγοράς. Και τι ανέγραψε η έγκυρη οικονομική έκδοση; Αυτό το οποίο εμείς ως έλληνες υπήκοοι το γνωρίζουμε από την καλή και την … ανάποδη!

Οι φτωχότεροι!

Βεβαίως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ υψηλότερος της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Όπως επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η «ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους βγάλει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη». Το διαβάσατε; «Τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη»!

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

Κι έχει κι άλλο καλύτερο: «Με το χάσμα με τη Βουλγαρία να μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ». Καταλάβατε τώρα ότι όσες βόλτες κι αν κάνει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα σούπερ μάρκετ και στην κεντρική αγορά του Ρέντη δεν μπορεί να περιορίσει την … «κατηφόρα»! Των οικογενειακών προυπολογισμών….

Κάτι κινείται…

Τώρα βέβαια η NielsenIQ, η γνωστή εταιρεία που παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, κατέγραψε ορισμένα αισιόδοξα στοιχεία στην έρευνα της για το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα λεγόμενα ταχυκίνητα προϊόντα είχαν αύξηση κατά 2,7%. Κι όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από την αύξηση του όγκου των πωλήσεων, δεδομένου ότι η αύξηση των τιμών δεν υπερβαίνει το 1%!

Τα κρύβει!

Εχει ενδιαφέρον. Η Estée Lauder Hellas – η θυγατρική της The Estée Lauder Companies (ELC) – κάτι δεν μας λέει καλά. Πρωτίστως δεν αναφέρει το ύψος των πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Της χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023!

Περιορίζεται απλώς να μας ενημερώσει ότι οι καθαρές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 18,9%, το περιθώριο μικτού κέρδους αυξήθηκε κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ  η θυγατρική κατέγραψε ζημίες 7,9 εκατ.  ευρώ προ φόρων! Και βεβαίως να μας τονίσει πως «διατηρεί τη κορυφαία της θέση στα προϊόντα ομορφιάς επιλεκτικής διανομής στην Ελλάδα και ενισχύει σημαντικά τη θέση της στην κατηγορία των αρωμάτων, επιτυγχάνοντας ιδιαίτερη ανάπτυξη στη κατηγορία υψηλής αρωματοποιίας με μάρκες που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της»! Μάλιστα!

Πάει καλά

Και για το 2024 μας ενημερώνει πως η εταιρεία «επιστρέφει σε ισχυρή ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας ήδη διψήφια αύξηση των καθαρών πωλήσεων για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης (Ιούλιος 2023 έως Δεκέμβριος 2024)». Κι ότι καταλάβατε, καταλάβατε…

Αχαρτογράφητα νερά

Εν τω μεταξύ φαίνεται να ανακάμπτουν οι δημόσιες εγγραφές διεθνώς. Με χαμηλούς βέβαια ρυθμούς, αλλά κινούνται θετικά, σύμφωνα με την ΕΥ.  Μάλιστα ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων, Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, σε δήλωση του επισημαίνει πως «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, υπό την επήρεια της γεωπολιτικής αστάθειας, των συνεχιζόμενων υψηλών επιτοκίων, αλλά και των εντεινόμενων ρυθμών υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Στο περιβάλλον αυτό, η δυναμική ανάκαμψη των δημόσιων εγγραφών στην Ευρώπη που διαπιστώνει η έκθεση, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη»!

Προοπτικές

Και αναφερόμενος στην Ελλάδα σημειώνει πως «η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η σταθερή θετική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συμβάλει ήδη στην προσέλκυση μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η πρόσφατη εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην ελληνική κεφαλαιαγορά (…) αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δημόσιες εγγραφές στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, αποτελεί επιβεβαίωση αυτών των θετικών προοπτικών»! Αισιοδοξία….

Απογειώθηκαν

Νομίζω πως οι ασφαλιστικές εταιρείες «κάνουν πάρτι»! Στο πρώτο δίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, αυξήθηκε κατά 17,1%. Εντυπωσιακό! Βέβαια να σας επισημάνω ότι ένα σημαντικό μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην αύξηση των ασφαλίστρων και όχι στην αύξηση του όγκου της ασφαλιστικής ύλης! Να εξηγούμαστε….

Ο κλάδος ζωής

Υπάρχουν όμως και καλύτερα. Είναι εντυπωσιακή η ανάπτυξη των ασφαλίσεων του κλάδου ζωής. Η παραγωγή τους αυξήθηκε κατά 23,4% – βέβαια όσοι κατέχουν πχ νοσοκομειακά συμβόλαια, όταν τους ήρθε η ανανέωση με το ζόρι γλίτωσαν το … εγκεφαλικό! – και ανήλθε στα 429,2 εκατ. ευρώ. Με χαμηλότερο αλλά διψήφιο ποσοστό τρέχει η ανάπτυξη του κλάδου ζημιών. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η παραγωγή του ανήλθε στα 463,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 11,8%!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories