Αρνούνται!

Τελικά στην Ελλάδα ο Economist δεν έχει πολλούς… συνδρομητές! Κι όπως αντιλαμβάνεστε η ενημέρωση που έχουν είναι ελλιπής. Βέβαια ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ότι μπορεί – πρέπει να προμηθεύεται τα τεύχη του περιοδικού σε στοκ! Και το… διακινεί. Αλλά τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος… . Όταν οι άλλοι δεν θέλουν να διαβάσουν και να ενημερωθούν!

Δύο ρολά

Προ ημερών μία πορτογαλική πολυεθνική στην οποία ανήκε η μοναδική υαλουργία στην Ελλάδα, η «Γιούλα» – την είχε εξαγοράσει προ ετών – «κατέβασε ρολά». Και ενώ λίγες ημέρες πριν ο κ. Μητσοτάκης εκθείαζε το επενδυτικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει ο … ίδιος στην χώρα μας, σε καναδούς επενδυτές, ήρθε το δεύτερο χτύπημα! Η αμερικανική πολυεθνική Sonoco, με δύο εργοστάσια χαρτοποιίας στη Βόρειο Ελλάδα επίσης «κατέβασε ρολά». Καλά κανένας δεν βρέθηκε να τους ενημερώσει για τον Economist;

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης

Εν τω μεταξύ σας έχω ενημερώσει για τις μικρές μου αδυναμίες. Μία από αυτές όπως ξέρετε είναι ο – νυν – υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Τον έχει απορροφήσει η – σκληρή – τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα. Ευτυχώς που έχει στο πόδι του την κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη – αναπληρώτρια υπουργός Υγείας – και «τρέχει» την δουλειά στην Αριστοτέλους!

Ο κ. Κώστας Σκρέκας

Θυμάμαι όμως τις παλιές μέρες που ήταν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γιατί ως υπουργός Εργασίας δεν μακροημέρευσε, πέρασε transit από την Σταδίου. Και σήμερα ο δυστυχής κ. Κώστας Σκρέκας είναι απλός υπουργός Ανάπτυξης και παλεύει με τα … «θηρία» στην αγορά, εξ ου και το προσωνύμιο «τροβαδούρος των καταναλωτών».

Περασμένα…

Τότε λοιπόν, τις παλιές καλές μέρες, ο κ. Γεωργιάδης μόλις έπαιρνε μία «κακή πληροφορία» – πχ για κάποιο λουκέτο ή για μαζικές απολύσεις από μία επιχείρηση – «έπεφτε κατά πάνω της» που λένε και κάτι προσπαθούσε να κάνει. Ανακάτευε τράπεζες, έπαιρνε τηλέφωνα, τον έπιανε ένας παροξυσμός … κινητικότητας! Σήμερα όλα αυτά παρήλθαν….

Η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου – συμπαθής πολιτική παρουσία κατά τα άλλα – εν προκειμένων «σφυρίζει κλέφτικα»! Το σκέλος των επενδύσεων φεύγοντας από το υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Νίκος Παπαθανάσης το πήρε μαζί του – ως «προικώο» … – στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αλλά δεν νομίζω να τον ενδιαφέρει. Περί άλλων τυρβάζει! Γι’αυτό σας λέω αναπολώ τις ημέρες που ο υπερκινητικός κ. Γεωργιάδης κάτι προσπαθούσε να κάνει….

——————————

Το ΤΑΙΠΕΔ

Αν μη τι άλλο στο ΤΑΙΠΕΔ δεν πλήττουν ποτέ.

Κι αυτή η εβδομάδα κλείνει με υπογραφές συμβάσεων για σημαντικά projects τα οποία όταν ξεκινήσει η υλοποίηση τους αναμένεται να προσφέρουν σημαντική υπεραξία στην ελληνική οικονομία.

Η Εγνατία Οδός

Πιο αναλυτικά σήμερα στις 4 το μεσημέρι μία σημαντική επένδυση μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο λόγος για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού στο κοινοπρακτικό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS, το οποίο πλειοδότησε με περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση του Ταμείου ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Πολίτης και στελέχη της κοινοπραξίας αναμένεται να υπογράψουν τη σύμβαση παραχώρησης για 35 χρόνια.

Δεν είναι ανάγκη να σας θυμίσω τα 40 κύματα από τα οποία πέρασε τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για να φτάσει σήμερα μετά από αρκετά χρόνια η ολοκλήρωση του…

Λιμάνια

Νωρίτερα το μεσημέρι, πριν την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού θα σηματοδοτηθεί η εκκίνηση αναπτυξιακών έργων σε λιμάνια.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα υπογράψουν τη σύμβαση για την ωρίμανση διαγωνισμών από το PPF που αφορούν στην κατασκευή υποδομών στα λιμάνια της Σούδας και της Στυλίδας.

Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στην ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στο λιμένα της Σούδας.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης στον λιμένα της Στυλίδας.

Πέραν αυτού οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν και το σχέδιο για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος CO2.

Μητρώο βιομάζας

Το ΤΑΙΠΕΔ επίσης δεν σταματά μόνο σε αυτά.

Είναι ήδη στον αέρα η πρόσκληση για την εγγραφή στο μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας των επιχειρήσεων για την διαχείριση της δασικής βιομάζας που θα προκύψει απο την υλοποίηση του προγράμματος Antinero III το οποίο και υλοποιεί το PPF.

Με το έργο αυτό επί της ουσίας ξεκινά μία μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών καθώς εμπλέκεται ο ιδιωτικός τομέας.

——————————

Η ΕΔΕΥΕΠ

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) ως γνωστόν είναι αρμόδια για τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τη χορήγηση των αδειών για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Πρόκειται για επενδυτικές δραστηριότητες, οι οποίες αφενός υπόσχονται μεγάλες υπεραξίες στην ελληνική οικονομία αλλά ταυτόχρονα προκαλούν και αντιδράσεις σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης.

Αυτές τις τελευταίες, όπως μαθαίνω, θέλει να μετρήσει και καταγράψει και η ΕΔΕΥΕΠ προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα των προαναφερόμενων projects.

Και για το λόγο αυτό άλλωστε όπως επίσης πληροφορούμαι ανέθεσε σε εταιρεία τη διενέργεια δημοσκόπησης…

Θα χουν ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories