Πένες ολικής άλεσης με ψητή μελιτζάνα

Η ιδέα γι’ αυτό το πιάτο προέρχεται από την περίφημη πάστα α λα Νόρμα της Σικελίας. Η παραλλαγή που δίνουμε είναι πιο ελαφριά γιατί δεν τηγανίζουμε την μελιτζάνα.

Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 45΄ Αναμονή 15΄, Μαγείρεμα 10΄

ΥΛΙΚΑ (για 5 μερίδες)

500 γρ. πένες ολικής αλέσεως

1.250 γρ. φλάσκες μελιτζάνες

300 γρ. ντομάτες κομμένες καρέ

½ κ.σ. ρίγανη

½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα

8 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

4 κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη

150 γρ. φέτα τριμμένη και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Με το πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία τις μελιτζάνες βαθιά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες. Τις ψήνουμε από 45 λεπτά έως 1 ώρα (ανάλογα με το μέγεθος) ώσπου να γίνουν πολύ μαλακές. Τις αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο να κρυώσουν. Τις ανοίγουμε στα δύο. Με το κουτάλι της σούπας σκάβουμε και μαζεύουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και πετάμε τη φλούδα.

Βάζουμε τα καρέ της ντομάτας σε σουρωτήρι. Πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό, κάππαρη και ανακατεύουμε.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώσπου να γίνουν al dente. Σουρώνουμε, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, τη στεγνώνουμε και την ξαναβάζουμε σε δυνατή φωτιά.  Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τη μελιτζάνα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις αρχίσει να κολλάει ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί.  Με την κουτάλα τρίβουμε τον πάτο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε και τη φέτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με επιπλέον τριμμένη φέτα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.