Χοιρινές στηθοπλευρές με baby πατάτες και ψητό καλαμπόκι

Ο χοιρινός σιδηρόδρομος είναι απίστευτα νόστιμος αν μαγειρευτεί σωστά ώστε να λιώσουν τα λίπη και να γίνει τραγανός ο χόνδρος.

Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 15΄, Ψήσιμο 4 ώρες

 

ΥΛΙΚΑ  (για 4-5 μερίδες)

2 χοιρινοί σιδηρόδρομοι (1.200 γρ.)

Για το μείγμα μπαχαρικών

(Το μείγμα δίνει παραπάνω ποσότητα από αυτή που θα χρειαστούμε. Την αποθηκεύουμε σε γυάλινο βαζάκι και τη χρησιμοποιούμε μελλοντικά σε άλλα κρέατα.)

50 γρ. μαύρη ζάχαρη (αν δεν έχουμε, εναλλακτικά βάζουμε άσπρη)

25 γρ. αλάτι

15 γρ. γλυκιά πάπρικα

5 γρ. σκόρδο, σε σκόνη

5 γρ. κρεμμύδι, σε σκόνη

5 γρ. κύμινο, σε σκόνη

5 γρ. τζίντζερ, σε σκόνη

5 γρ. καυτερή πάπρικα

5 γρ. ρίγανη

 

Για το ψήσιμο

250 γρ. σάλτσα μπάρμπεκιου

65 γρ. μέλι

Για τις πατάτες

20 baby πατάτες

1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο στη μέση

5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Για το καλαμπόκι

4 κομμάτια βραστό καλαμπόκι (θα βρούμε συσκευασμένο στα ψυγεία των σουπερμάρκετ)

100 γρ. βούτυρο, λιωμένο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το κρέας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC.

Στον πάγκο εργασίας στρώνουμε αλουμινόχαρτο και από πάνω λαδόκολλα. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα κομμάτια ώστε να τυλίξουμε το κρέας. Ακουμπάμε τον σιδηρόδρομο στη λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το μείγμα μπαχαρικών. Πασπαλίζουμε το κρέας με μπόλικο από το μείγμα των μπαχαρικών. Πιέζουμε με το χέρι για να σταθεί όσο περισσότερη ποσότητα γίνεται σε κάθε πλευρά. Τυλίγουμε το κρέας με τη λαδόκολλα και τη σταθεροποιούμε με το αλουμινόχαρτο.

Το μεταφέρουμε σε ταψί και ψήνουμε για 3 ώρες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου με το μέλι. Βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο τέρμα. Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Αλείφουμε το κρέας με τη σάλτσα μπάρμπεκιου-μελιού. Οση μείνει την κρατάμε σαν έξτρα σάλτσα για το σερβίρισμα.

Βάζουμε το φαγητό στον φούρνο, χωρίς να το κλείσουμε με τη λαδόκολλα, για να ροδίσει, για περίπου 30 λεπτά.

Για τις πατάτες: Πλένουμε καλά τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, αλάτι, τα κλωνάρια από θυμάρι και το σκόρδο. Φέρνουμε το νερό σε βρασμό, ρίχνουμε τις πατάτες και σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν, για περίπου 15 λεπτά

Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις κόβουμε στη μέση. Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου.

Στρώνουμε σε ταψί τις πατάτες και το καλαμπόκι και αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Αλατίζουμε και ψήνουμε στο γκριλ ώσπου να ροδίσουν, για περίπου 30 λεπτά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.