Πασχαλόψωμο Σμύρνης

Ένα εξαιρετικό ψωμί της αείμνηστης μαγείρισσας και ερευνήτριας της ελληνικής γαστρονομίας Ευης Βουτσινά η οποία έδωσε την συνταγή στον Νίκο Μάζη.

Προετοιμασία 30′, Αναμονή 1-1½ ώρα, Ψήσιμο περίπου 40′

ΥΛΙΚΑ (για 1 κιλό)

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια

20 γρ. αλάτι

120 γρ. ζάχαρη

10 γρ. μαχλέπι σε σκόνη

50 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο

50 γρ. νωπή μαγιά

4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου + 1 για το άλειμμα

250 γρ. γιαούρτι

250 γρ. χλιαρό νερό

Λίγο σουσάμι για το στόλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μαχλέπι και κατόπιν τρίβουμε μέσα τη νωπή μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι και τα αβγά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και ζυμώνουμε 6-7 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μέτρια, ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ μαλακή, να δουλεύεται εύκολα με το χέρι. Αν είναι σφικτή προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.

Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα.

Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, παίρνουμε τη ζύμη, τη ζυμώνουμε λίγο και κόβουμε 150 γρ., τα οποία χωρίζουμε στα δύο. Πλάθουμε 4 μακρόστενα φυτίλια για να φτιάξουμε τους σταυρούς που στολίζουν το Πασχαλόψωμο.

Αν κάνουμε 2 κουλούρες, κόβουμε πάλι 150 γρ. ζύμης αλλά πλάθουμε 8 μακρόστενα φιτίλια για τους σταυρούς.

Αφήνουμε τις κουλούρες σκεπασμένες με πετσέτα να ξεκουραστούν για άλλα 45 – 50 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° – 180°C. Χτυπάμε το πέμπτο αβγό και αλείφουμε τις κουλούρες. Τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 40 λεπτά. Το «μυστικό» αυτού του ψωμιού είναι η χαμηλή θερμοκρασία του φούρνου. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο. Πρέπει να έχει ροδίσει. Αν όχι, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.