Χαρουπόπιτες με ανθότυρο και περγαμόντο

Μία γλυκιά, πολύ ιδιαίτερη και αρωματική τυρόπιτα που μπορεί να λειτουργήσει ως ορεκτικό, δεκατιανό αλλά και ως επιδόρπιο. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το περγαμόντο με λεμόνι, πορτοκάλι ή και μανταρίνι.

Προετοιμασία 50′, Αναμονή 2 ώρες, Ψήσιμο 20 λεπτά (τηγάνισμα και ψήσιμο)

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 10 πίτες)

Για τη ζύμη

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

200 γρ. χαρουπάλευρο

1 αβγό

50 γρ. νερό

40 γρ. ελαιόλαδο

170 γρ. γάλα

10 γρ. ανθός αλατιού

40 γρ. βούτυρο παγωμένο

Για τη γέμιση 

100 γρ. γιαούρτι πρόβειο στραγγιστό

400 γρ. ανθότυρο γλυκό

Ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο περγαμόντο

2 αβγά

1 πρέζα ανθός αλατιού

Λευκό φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα

4 κ.σ. μέλι της αρεσκείας μας, κατά προτίμηση εξαιρετικής ποιότητας

4 κ.σ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αφήνουμε το γιαούρτι και το ανθότυρο για περίπου 2 ώρες σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν όσο περισσότερο γίνεται.

Ζύμη: Κοσκινίζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα αλεύρια. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε, στη χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο, για 8 λεπτά ή μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και εύπλαστη ζύμη, που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση: Στο μεταξύ, ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι το γιαούρτι με το τυρί, το ξύσμα, τον χυμό, τα αβγά, τον ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Οταν ομογενοποιηθούν, αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο, σκεπασμένο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Μοιράζουμε το μείγμα σε μπαλάκια βάρους 80-100 γρ. Τα ανοίγουμε σε στρογγυλές, λεπτές πίτες. Βάζουμε ένα αρκετά μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ψήνουμε ένα-ένα τα πιτάκια για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση σε κάθε πιτάκι και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα και να τα ζεστάνουμε αλλά και να τα καταψύξουμε και να τα συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οταν τα χρειαστούμε, τα ψήνουμε αμέσως χωρίς απόψυξη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.