Πίτα με αρωματικά χόρτα

Φτιαγμένη με εξαίσιο χειροποίητο φύλλο.

Προετοιμασία 1½ ώρα, Αναμονή 30′, Ψήσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

½ κιλό λάπαθα

½ ματσάκι (½ φλ.) μαϊντανός, ψιλοκομμένος

½ ματσάκι (½ φλ.) άνηθος, ψιλοκομμένος

½ ματσάκι (½ φλ.) μάραθος

1/3 ματσάκι (1/3 φλ.) δυόσμος

2 ματσάκια (2-2½ φλ.) καυκαλήθρες

1 ματσάκι (1 φλ.) μυρώνια

2 μεγάλα πράσα (μόνο το λευκό μέρος)

6 φρέσκα κρεμμυδάκια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο + επιπλέον για τα φύλλα και το ταψί

2 κ.σ. ξίδι

1 κ.γ. (κοφτό) αλάτι

½ κ.γ. ζάχαρη

1½ ποτήρι νερού χλιαρό νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Πλένουμε και χοντροκόβουμε, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον μάραθο, τον δυόσμο, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες, κρατώντας λίγο από το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά τα πράσα, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξερό και φρέσκα), τα λάπαθα και τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι. Τα μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους, για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να κρυώσει και να στραγγίξει καλά.

Φύλλο: Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και σχηματίζουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε στη λακκούβα το λάδι, το ξίδι, το αλάτι, και τη ζάχαρη και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά το νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνουμε. Οταν έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη και ελαστική ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπασμένη, για μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο διαμέτρου ίσης με τη διάμετρο του ταψιού (30 εκ.). Λαδώνουμε λίγο το ταψί μας και βάζουμε μέσα ένα από τα φύλλα. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και το ραντίζουμε και αυτό με λάδι. Αδειάζουμε από πάνω τη μισή γέμιση και τη σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Το ραντίζουμε με λάδι. Αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και κλείνουμε την πίτα μας με 3 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με λάδι ένα-ένα. Χαράζουμε την επιφάνειά της με ένα μαχαίρι, τη λαδώνουμε και τη ραντίζουμε με λίγο νερό. Την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.