Ζωμός κοτόπουλου

Μπορούμε να κάνουμε ζωμό χρησιμοποιώντας μόνο κόκαλα κοτόπουλου που μας περίσσεψαν ή κομμάτια όπως οι φτερούγες. Ακόμα και αν βράσουμε όμως κομμάτια από ολόκληρο κοτόπουλο με ψαχνό, δεν πάει χαμένο. Βγαίνει πολύ νόστιμο και μπορούμε να το φάμε είτε σκέτο είτε σε σαλάτες, σούπες ή σάντουιτς.

 

Προετοιμασία – παρασκευή 1 ώρα & 20’

ΥΛΙΚΑ (για 2½ λίτρα) 

2-2½ κιλά κοτόπουλο με κόκαλα, κομμένο σε κομμάτια

3 λίτρα νερό

2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά

1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, κατά προτίμηση βιολογικό

1 μέτριο λευκό κρεμμύδι, κατά προτίμηση βιολογικό

1 μεγάλο πράσο

5-6 σκελίδες σκόρδου

2 μπαστούνια σέλερι

2 φύλλα δάφνης

8-10 κλωνάρια μαϊντανό με φύλλα (μπορούμε να βάλουμε και μόνο τα κοτσάνια που μας έχουν περισσέψει από διάφορα μυρωδικά)

2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

2 κ.γ. αλάτι ή κατά βούληση

8-10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε πρώτα τα κομμάτια του κοτόπουλου για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά και τα μυρωδικά. Σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το νερό. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Στο ενδιάμεσο ίσως χρειαστεί να το ξαφρίσουμε 1-2 φορές με μια τρυπητή κουτάλα. Οσο παραπάνω βράζει τόσο πιο έντονη η γεύση του ζωμού μας. Διορθώνουμε σε αλάτι και πιπέρι. Σουρώνουμε (σε ψιλό σουρωτήρι) πιέζοντας καλά τα λαχανικά και το κοτόπουλο ώστε να στραγγίξουν το ζουμί. Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, όπου το διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 5-7 ημέρες. Μπορούμε επίσης να το μεταφέρουμε σε παγοκύστες και να συντηρήσουμε παγάκια ζωμού στην κατάψυξη για 1 μήνα. (Αυτή τη συνταγή με παραπάνω νερό μπορούμε να τη βράσουμε και για 4 ώρες αν θέλουμε πιο δυνατό αποτέλεσμα.)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.