Τα «κλειδιά» για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά

Εμβολιασμός, εξαντλητικό testing, μάσκες και τήρηση των μέτρων υγιεινής ελπίζεται ότι θα προσφέρουν συνεχή διά ζώσης εκπαίδευση – τι λένε οι ειδικοί: οι προκλήσεις, οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις

Αύριο θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι μιας ακόμη σχολικής χρονιάς – της τρίτης κατά σειρά – στη δίνη του… κορωνο-κυκλώνα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων θα γεμίσουν τις σχολικές αίθουσες με «συντρόφους» τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τις αποστάσεις, τα ανοιχτά παράθυρα, τους διαγνωστικούς ελέγχους για την COVID-19.

Αλλά εφέτος θα έχουν στο πλάι τους για πρώτη φορά έναν μεγάλο «σύμμαχο» που χάρισε σε όλους μας η επιστήμη: το εμβόλιο ενάντια στον SARS-CoV-2, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδήμονες, είναι εκείνο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αν το σχολικό κουδούνι θα συνεχίσει να χτυπά στους μήνες που έρχονται ή θα σιγήσει και πάλι για μεγάλα διαστήματα, όπως συνέβη τους δύο προηγούμενους χειμώνες του μεγάλου εγκλεισμού με τις τεράστιες συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία πολλών παιδιών και των οικογενειών τους. Το ΒΗΜΑ-Science μιλάει σήμερα με ειδικούς πριν από το πρώτο «ντριν» στα σχολεία της χώρας, οι οποίοι δείχνουν τον δρόμο ώστε το αυριανό άνοιγμα των σχολείων να μην αποτελέσει το… χρονικό ενός προαναγγελθέντος (νέου) κλεισίματος.

Oπως σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γεώργιος Χρούσος, «πρώτιστο μέλημα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και να παραμείνουν ανοιχτά. Για να συμβεί αυτό, τα παιδιά 12 ετών και άνω για τα οποία έχει εγκριθεί το εμβόλιο πρέπει να εμβολιαστούν. Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για τον εμβολιασμό των εφήβων, όπως αποδεικνύουν πλέον αρκετές μελέτες σε εκατομμύρια παιδιά». Σε ό,τι αφορά τον φόβο κάποιων γονέων σχετικά με αναφερόμενες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό των παιδιών – και δη των αγοριών – ο ειδικός τονίζει ότι «πρόκειται για μια πολύ σπάνια παρενέργεια. Με βάση τα στοιχεία, μυοκαρδίτιδα με ελαφρά κλινική εικόνα εμφανίζεται σε 1 στα 18.000 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) που εμβολιάζονται. Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι στα περισσότερα παιδιά πρόκειται για μια υποκλινική κατάσταση που συνήθως αυτοϊάται».

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.