Οι τάσεις της σεζόν ’21-’22

Tο ΒΗΜΑgazino ξεχωρίζει ό,τι θα μας απασχολήσει στη μόδα μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες: μπότες, οικολογικές γούνες, εντυπωσιακές κάπες και μεταλλικά outfits με την υπογραφή των μεγαλύτερων οίκων του πλανήτη

Με την ευχή ο χειμώνας του 2022 να είναι καλύτερος από αυτόν που προηγήθηκε (χάρη και στην ύπαρξη του εμβολίου), ο κόσμος της μόδας ετοιμάζεται με φόρα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Μετά το pyjama chic των εγκλεισμών και του binge-watching τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, οι μεγάλοι οίκοι προτείνουν να βάλουμε τα καλά μας και να βγούμε από το σπίτι (τηρώντας πάντα τα μέτρα κατά της πανδημίας φυσικά).

Γούνες σε ό,τι μήκος και μέγεθος επιθυμούμε, μεταλλικά outfits που θυμίζουν κάτι από τις ντίσκο των 80s, statement μπότες με τον αέρα των 60s και 70s, faux furs όπως τις γνωρίσαμε στα 90s, σχεδιαστικές γραμμές από την επαναστατική μόδα των swinging sixties των «mods» και ρούχα που αγκαλιάζουν τη σιλουέτα, με άρωμα από παλιό Χόλιγουντ. Επιπλέον, διακρίνουμε ήδη πάθος για οτιδήποτε πλεκτό (από μακριά φορέματα και καθημερινά πουλόβερ μέχρι αξεσουάρ και πανωφόρια), φουσκωτά «διαστημικά» μπουφάν σε όλα τα χρώματα – άλλωστε τα ταξίδια στο Διάστημα αποτελούν τάση των ημερών -, παιχνιδιάρικα κρόσσια κυρίως στις τσάντες, αλλά και επιρροές από τον χώρο των σπορ, με τα ski chic και equestrian style να κάνουν έντονη την παρουσία τους στις πασαρέλες. Και όλα αυτά με τον απαιτούμενο σεβασμό προς το περιβάλλον που επιτάσσει την επιλογή βιώσιμων υλικών, περιορισμό στη χρήση επικίνδυνων βαφών και χημικών, αλλά και στη σπατάλη του νερού. Αλλωστε, αν κάτι δίδαξε με το καταστροφικό της πέρασμα η πανδημία στην ανθρωπότητα, είναι μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας, οικολογίας, κοινωνικών ανισοτήτων και φτώχειας. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, ο κόσμος της μόδας να μην επηρεαστεί από όλα αυτά. Αλλωστε, υπέστη πολλαπλά χτυπήματα ως κλάδος με το κλείσιμο των καταστημάτων, την έλλειψη ζήτησης των προϊόντων τους παγκοσμίως – εφόσον ο κόσμος δεν έβγαινε από το σπίτι του, δεν είχε τόση ανάγκη από καινούργια ρούχα -, αλλά και την ακύρωση των ντεφιλέ και των πάρτι, κάτι που τους ανάγκασε να δημιουργήσουν ένα εντελώς καινούργιο modus operandi ως προς την επικοινωνία τους με το ευρύτερο κοινό, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ευφορία όμως που χαρακτηρίζει τις κολεξιόν των διαφόρων δημοφιλών brands μοιάζει σαν να βγάζει τη γλώσσα στον κορωνοϊό και να επιβάλλει κατά κάποιον τρόπο τη joie de vivre, τη χαρά της ζωής. Ας δούμε μία-μία όμως τις προαναφερθείσες τάσεις, και μερικές ακόμη, πιο αναλυτικά.

Γούνες faux

Οι μη φυσικές γούνες, που φαντάζουν όμως αληθινές χάρη στα νέα υλικά που ανακαλύπτουν οι κορυφαίοι designers σε όλον τον κόσμο, είναι η απόλυτη τάση του 2022. Οι δημιουργοί τους θέλουν να συνδυάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μόδα και την αγάπη των γυναικών για την απαλή υφή της γούνας με την ευαισθησία τους για τα ζώα. Τις βλέπουμε σε έντονα χρώματα, όπως το φωσφοριζέ κίτρινο που περιλαμβάνει ο Balenciaga στη συλλογή του, με ενδιαφέροντα animal prints από τον Givenchy, σε γκρι χρώμα με εμπριμέ φόδρα που φαίνεται καθώς κινείσαι όταν τη φοράς από την Prada, αλλά και σε γήινες αποχρώσεις που έχει επιλέξει ο Giambatista Valli.

Μπότες με όλα

Γαλότσες Bottega Veneta με σκληρό πάτο, μπότες ιππασίας από τους οίκους Valentino και Chanel, με ύψος πάνω από το γόνατο που θυμίζουν 60s, φτιαγμένες από λατέξ στις πασαρέλες του Saint Laurent και δημιουργίες από δέρμα με την υπογραφή Alexander McQueen.
Οι Miu Miu και Moschino τις προτιμούν σε εκτυφλωτικά χρώματα, η φίρμα Fendi προτιμά τα κομψά αρβυλάκια, όμως και το slouchy στυλ μέχρι το γόνατο έχει την τιμητική του αφού οι μπότες είναι παντού. Φοριούνται πάνω από παντελόνια, με τζιν, κολάν, έντονα καλσόν – δύσκολα θα γίνει λάθος στην επιλογή ή στο ταίριασμα αφού όλα τα στυλ επιτρέπονται.

Αγαπημένα πλεκτά

Μακριά φορέματα που αγκαλιάζουν το σώμα από τον οίκο Chloé, σε τολμηρά σχέδια και χρώματα, αλλά και με διάφορα αποκαλυπτικά κοψίματα όπως προτείνει ο Fendi, με χοντρή πλέξη ή τη σχεδόν διάφανη γκρι από Miu Miu, τα πλεκτά θα φορεθούν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, μια και τα εφετινά σχέδια ταιριάζουν σε πρωινές αλλά και βραδινές εμφανίσεις.

Επιστροφή στα 60s

Η πιο κομψή τάση για τον χειμώνα του 2022 έχει να κάνει με την αναβίωση της εμβληματικής μόδας της «δεκαετίας της αισιοδοξίας», δηλαδή εκείνης του 1960. Με μια μικρή, αλλά σημαντική διαφορά: τα πολύχρωμα και εμπριμέ υφάσματα της εποχής αντικαθίστανται με μονόχρωμα, λευκά ή μαύρα, ενώ κυριαρχούν τα deux pieces και τα μίνι σακάκια-φορέματα. Είναι το ιδανικό «look» για τα επαγγελματικά ραντεβού και για την πολυαναμενόμενη επιστροφή στα γραφεία.

Ski chic

Από τα σαλέ της Ελβετίας και των άλλων χειμερινών resorts μέχρι τους δρόμους των πόλεων, τα φουσκωτά μπουφάν και οι ολόσωμες φόρμες, οι τεράστιες κουκούλες και τα κασκόλ συνδυάζουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου», αφού, εκτός του ότι είναι trendy, παράλληλα μας ζεσταίνουν όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος.

Το «Space Look»

Από το ασημένιο φόρεμα Balmain που μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από τις ταινίες «Star Trek» μέχρι το τεράστιο, φουσκωτό μπουφάν που θα μπορούσε πραγματικά να ανήκει σε αστροναύτη
– μέχρι και το logo της NASA έχει ραμμένο πάνω του -, το Διάστημα δεν αποτελεί πόλο έλξης αποκλειστικά και μόνο για τον Τζεφ Μπέζος και τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες ταξίδεψαν εκεί, αλλά και για τον λαμπερό κόσμο της μόδας.

Το πάντα κλασικό δερμάτινο

Ολες τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν μπορούμε να τις έχουμε και στη δερμάτινη εκδοχή τους: απλή, σικ, σε μαύρο χρώ-μα από τον Hermès, με πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και γεμάτη χαρούμενες διακοσμητικές λεπτομέρειες από τον μοναδικό οίκο Schiaparelli. Επίσης, μπορούν να
φορεθούν όλα τα χρώματα, μέσα στη
μόδα είναι και τα prints – ειδικά τα snake skins -, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργούν τα γυαλιστερά δέρματα, καθώς ταιριάζουν και με τη γενικότερη τάση για λάμψη του επόμενου χειμώνα.

Λουλακί: το «νέο μαύρο» του ’22

Αν και θεωρείται κάπως πιο ανοιξιάτικο ως χρώμα, το λουλακί, δηλαδή το πολύ απαλό μοβ, θα είναι το χρώμα του επόμενου χειμώνα. Μπορούμε να το φορέσουμε άφοβα χωρίς να θεωρηθούμε υπερβολικές. Μονόχρωμα κοστούμια για «total lilac» στυλ, λουλακί στα παλτό και στα μπουφάν μας, σε καθημερινές ή επίσημες περιστάσεις, στα φορέματα και στις ολόσωμες φόρμες. Επίσης, μπορούμε απλώς να προσθέσουμε μικρές πινελιές σε μια πιο ουδέτερη εμφάνισή μας.

Η κολεξιόν Gucci

Πέρα όμως από κάποιες γενικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν εφέτος και που θα ακολουθήσουν όλοι οι διεθνείς οίκοι μόδας, κάποια διάσημα και αγαπημένα brands κάνουν και δικές τους exclusive προτάσεις. Τιμώντας τον ιδρυτή του, Γκούτσιο Γκούτσι, ο οποίος αρχικά (100 χρόνια πριν) έφτιαχνε δερμάτινα είδη για τον κόσμο της ιππασίας, η κολεξιόν για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2021-2022 του δημοφιλούς οίκου, για την επετειακή του εφετινή χρονιά, έχει αναφορές στο equestrian look. Παράλληλα, «χτίζει» πάνω στη μόδα του παλιού Χόλιγουντ και σχεδιάζει πολυτελείς, μεταξωτές ρόμπες, διάφανες ολόσωμες φόρμες, εντυπωσιακά κολιέ και φτερωτά αξεσουάρ.

Οι κατά Celine τάσεις

Ψηλόμεσο τζιν παντελόνι με λιτές γραμμές, φορεμένο σε χαλαρή γραμμή και μέχρι πάνω από τον αστράγαλο, σε μπλε και μαύρο, το λεγόμενο jumbo jeans, είναι το ρούχο που αναμένεται να κυριαρχήσει στα αστικά κέντρα και στις τάξεις των νέων, σύμφωνα με τον οίκο Celine. Για τις διάσημες τσάντες του brand η τάση είναι οι μινιατούρες. Μικροσκοπικά τσαντάκια που τα ονομάζει «Tabou» και κρατιούνται στο χέρι, φοριούνται ακόμη και το πρωί. Τέλος, για τον χειμώνα ο οίκος προτείνει να φορέσουμε φουρό και φορέματα που μοιάζουν με κομπινεζόν.

Ο δυναμικός Louis Vuitton

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στον οίκο Louis Vuitton που διανύει μια πολύ επιτυχημένη χρονιά και συνέβαλε στην αύξηση της περιουσίας του ιδιοκτήτη του Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στην πρώτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Εντονοι ώμοι, ειδικά στα μπουφάν, στις κάπες και στα παλτό, μποτάκια μέχρι τον αστράγαλο, αρβυλάκια σε ουδέτερα ή ζωηρά χρώματα, σακάκια που μοιάζουν σαν να έχουν μπαλώματα, ιδιαίτερα αξεσουάρ εμπνευσμένα από έργα τέχνης, αλλά και mix and match σύνολα που συνδυάζουν τα πλεκτά φορέματα με το τούλι είναι οι ιδέες του luxury brand που θα κάνουν τον προσεχή χειμώνα ξεχωριστό.

Το Met Gala επιστρέφει

Επειτα από περίπου ενάμιση χρόνο σιωπής, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα διεθνούς εμβέλειας events για τον κόσμο της μόδας αλλά και της τέχνης αναμένεται να κάνει εντυπωσιακή επανεμφάνιση. Αυτόν τον Σεπτέμβριο, αντί για Μάιο όπως συνηθίζεται, λαμπερές διεθνείς διασημότητες θα βηματίσουν στο κόκκινο χαλί στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης προκειμένου να παρευρεθούν στην ετήσια εκδήλωση του κορυφαίου ιδρύματος, η οποία έχει ως στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του Costume Institute και ταυτόχρονα εγκαινιάζει την έκθεση μόδας που κάθε φορά φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του. Ο λόγος για το Met Gala, που εφέτος έχει προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου και θα είναι αφιερωμένο στην αμερικανική μόδα. Στο ευρύτερο κοινό είναι γνωστό για τις θεαματικές, ενίοτε άκρως εκκεντρικές, εμφανίσεις των παρευρισκομένων. Aπό τις πλέον αξιομνημόνευτες εκείνη της Lady Gaga, με ροζ τουαλέτα του αμερικανού σχεδιαστή Brandon Maxwell, την οποία έβγαλε σε… στρώσεις καθώς ανέβαινε τα σκαλιά του μουσείου μέχρι να αποκαλυφθούν τα εσώρουχά της, αλλά και της Ριάνα, η οποία εμφανίστηκε με απαστράπτουσα δημιουργία Maison Margiela Artisanal by John Galliano, την οποία συμπλήρωνε ένα καπέλο σχεδιασμένο ώστε να παραπέμπει σε παπική τιάρα. Επίσης, αξέχαστο έχει μείνει το γεμάτο κρυστάλλους Versace φόρεμα της Τζένιφερ Λόπεζ – με ασορτί head piece – στο Met Gala του 2019, αλλά και η Givenchy δημιουργία που φόρεσε το 2015 η Beyoncé – συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Jay-Z -, η οποία κάλυπτε μόνο τα επίμαχα σημεία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.