Κολοκυθάκια και κολοκυθοανθοί γεμιστοί με πλιγούρι

Αν μας περισσέψει γέμιση μπορούμε να τη βάλουμε μέσα στο ταψί και σερβίρουμε μαζί με τα γεμιστά.

Προετοιμασία 15′, Ψήσιμο 40′

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

6 μεγάλα, χοντρά κολοκύθια

12 κολοκυθανθοί

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι

200 ml σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή φτιαγμένος με βιολογικό κύβο

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε μικρά καρέ

Για τη γέμιση

300 γρ. πλιγούρι

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

6 κ.σ. ελαιόλαδο

200 ml. σπιτικός ζωμός κοτόπουλου ή φτιαγμένος με βιολογικό κύβο

1 σφηνάκι (30 ml) ούζο

2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη

2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

2 κ.σ. κουκουνάρι

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κόβουμε τα κολοκύθια στη μέση, αδειάζουμε την ψίχα τους και την ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ. Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι για κάθε κολοκύθι, για καπάκι. Βγάζουμε τους στήμονες από τους κολοκυθανθούς και ξεπλένουμε προσεκτικά.

Γέμιση: Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και τα τσιγαρίζουμε, σε μέτρια φωτιά, να μελώσουν. Προσθέτουμε το πλιγούρι και την ψίχα κολοκυθιού να λαδωθούν καλά. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5 λεπτά, να φουσκώσει λίγο το πλιγούρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τους ανθούς μέχρι τα 2/3 και τα κλείνουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε τα γεμιστά λαχανικά σε ένα ταψί κολλητά σφιχτά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τον ζωμό. Προσθέτουμε την ντομάτα και περιχύνουμε τα γεμιστά. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.