Κέικ με χυμό και ξύσμα λεμονιού

Αφράτο και μαλακό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο παπαρουνόσπορο στη ζύμη ή να φτιάξουμε μια σοκολατένια επικάλυψη. Και σκέτο όμως είναι ό,τι πρέπει για κάθε ώρα της ημέρας.

Προετοιμασία 25′ Ψήσιμο 50′ – 55′ Αναμονή 2 ώρες και 10′

ΥΛΙΚΑ  (για 12 – 14 μερίδες)

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + επιπλέον για τη φόρμα

420 γρ. ζάχαρη

4 μεγάλα αβγά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για τη φόρμα

1/3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

100 γρ. χυμός λεμονιού

120 γρ. γάλα

Ξύσμα 1 ακέρωτου λεμονιού

Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα μακρόστενη για κέικ, μεγάλου μεγέθους. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 8′ – 10′ να ασπρίσουν και μετά προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τον χυμό με το γάλα. Στο τέλος ρίχνουμε και το ξύσμα. Ψήνουμε για 50′ – 55′. Δεν ανοίγουμε τον φούρνο όση ώρα ψήνεται το κέικ. Στο τέλος, βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης στη λάμα του, τότε βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Στην αντίθετη περίπτωση, ψήνουμε για 5′ ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι. Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε 10′ να σταθεί και μετά ξεφορμάρουμε (περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο κέικ και στα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσει και μετά το αναποδογυρίζουμε, κατά προτίμηση πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι για να κρυώσει πιο σωστά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (περίπου 2 ώρες), προτού το αχνίσουμε (αν θέλουμε).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.