Covid-19 : Φόρο στους εκατομμυριούχους επιβάλλουν Βρετανία και Αργεντινή

Από τους περονιστές της Αργεντινής δεν εκπλήσσεται κανείς όταν ακούει ότι φορολογούν τους εκατομμυριούχους για να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από μια κυβέρνηση Συντηρητικών της Βρετανίας ανάλογες κινήσεις είναι μάλλον ασυνήθιστες.

Από τους περονιστές της Αργεντινής δεν εκπλήσσεται κανείς όταν ακούει ότι φορολογούν τους εκατομμυριούχους για να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της πανδημίας και των κοινωνικών συνεπειών της (δημιουργία νέων ΜΕΘ, ενίσχυση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενίσχυση ευάλωτων επιχειρήσεων και πολιτών, ανέργων, φοιτητών κλπ). Από μια κυβέρνηση Συντηρητικών της Βρετανίας ανάλογες κινήσεις είναι μάλλον ασυνήθιστες.

Και όμως, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μελετά την επιβολή εφάπαξ «φόρου στον μεγάλο πλούτο», θεωρώντας ότι είναι προτιμότερος για την εξεύρεση έκτακτων πόρων κατά του κορωνοϊού από την αύξηση των συντελεστών φόρου εισοδήματος ή, ακόμα χειρότερο, την αύξηση των εμμέσων φόρων στην κατανάλωση, όπως είναι ο ΦΠΑ, που ως γνωστόν επιπίπτουν εξίσου επί των ισχυρότερων και των πλέον αδυνάμων οικονομικά, με αποτέλεσμα ενώ για τους πρώτους να περνά απαρατήρητος για τους δεύτερους να ισοδυναμεί ενίοτε με βρόχο.

Πλαφόν 1,1 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την Επιτροπή Φορολόγησης του Πλούτου, που έχει συστήσει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, η ιδέα είναι να επιβληθεί έκτακτος φόρος 1% σε όσους διαθέτουν περιουσία πάνω από 1 εκατ. στερλίνες (1,1 εκατ. ευρώ). Στόχος της κυβέρνησης του Λονδίνου είναι να εισπράξει περί τα 260 δισ. στερλίνες (288 δισ. ευρώ) την επόμενη πενταετία για να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της πανδημίας.

Εφέτος η κυβέρνηση Τζόνσον έχει ήδη δαπανήσει 280 δισ. στερλίνες (310 δισ. ευρώ) για να εφαρμόσει μέτρα αντιμετώπισης της Covid-19 και για να στηρίξει τη βρετανική οικονομία – εξ αυτών 73 δισ. στερλίνες (81 δισ. ευρώ) δαπανήθηκαν για τη στήριξη της απασχόλησης.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει κάνει τα πρώτα βήματα για να διασφαλίσει ότι οι ισχυρότεροι οικονομικά Βρετανοί θα σηκώσουν δίκαια τα βάρη που τους αναλογούν για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των οικονομικων και κοινωνικών συνεπειών της.

Πλαφόν 2 εκατ. ευρώ

Στην Αργεντινή την περασμένη Παρασκευή η Γερουσία ενέκρινε με ψήφους 42 υπέρ έναντι 26 κατά πρόταση της κυβέρνησης του κεντρο-αριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες για την επιβολή, επίσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της στην κοινωνία, εκτάκτου φόρου στους πολίτες της χώρας με προσωπική περιουσία άνω των 200 εκατ. πέσος (1,8 εκατ. στερλινών ή 2 εκατ. ευρώ).

Παρατηρεί κανείς ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής εμφανίζεται σαφώς «ελαστικότερη» στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου συγκριτικά με τη συντηρητική της Βρετανίας. Μόνο 12.000 Αργεντίνοι φορολογούμενοι (ποσοστό 0,8% του συνόλου) θα κληθούν να βάλουν πλάτη για την ανακούφιση των ασθενέστερων συμπολιτών τους στη βαρύτατα πληγείσα από την πανδημία χώρα.

Σημειωτέον ότι η Αργεντινή με πληθυσμό 45 εκατ. κατοίκων θρηνεί πάνω από 40.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό – τριπλάσιους από όσους η Ελλάδα κατ’ αναλογία.

Οι Αργεντίνοι εκατομμυριούχοι θα φορολογηθούν, πάντως, βαρύτερα από τους Βρετανούς. Θα επιβαρυνθούν συγκεκριμένα με ένα προοδευτικό συντελεστή φόρου που θα ξεκινά από 3,5% για τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν εντός της επικράτειας της χώρας και θα φθάνει το 5,25% για την περιουσία τους εκτός Αργεντινής. Σημειωτέον ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε ύφεση από το 2018 και διαπραγματεύεται γραμμή στήριξης από το ΔΝΤ.

Στόχος της κυβέρνησης Φερνάντες είναι να συγκεντρώσει από τον έκτακτο φόρο περίπου 300 δισ. πέσος (3 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 20% των εσόδων από τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων θα διατεθεί για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, το 20% για την στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το 20% για τη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές, το 15% για κοινωνικές δράσεις και το υπόλοιπο 25% για την στήριξη κοινοπραξιών φυσικού αερίου.

Ποιοι αντιδρούν

Ενστάσεις για τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης εξέφρασαν ενώσεις πολιτών και δεξαμενές σκέψης, όπως το Adam Smith Institute που έχει ως στόχο την προώθηση των ιδεών της οικονομίας της αγοράς, που κατηγόρησε το βρετανικό κράτος ότι «μετατρέπεται σε κλέφτη που αδιάζει τις τσέπες των ανθρώπων».

Στην Αργεντινή το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα Juntos por el Cambio έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες να «δημεύσει περιουσίες», ενώ πολιτικές οργανώσεις εξέφρασαν φόβους ότι τέτοιοι φόροι θα αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.