Χαρουπόψωμο

Νόστιμο και ελαφρύ, δεν γλυκίζει, καθώς γίνεται μισό-μισό από σταρένιο αλεύρι και χαρουπάλευρο. Συνοδεύει ακόμη και το φαγητό, αλλά πολύ ωραίο είναι στο πρωινό με βούτυρο και μέλι ή με ένα άσπρο αλειφωτό τυράκι.

Προετοιμασία 30’ /Αναμονή περίπου 1 ώρα και 10’/ Ψήσιμο 45′ – 50′

ΥΛΙΚΑ (για 2 καρβέλια)

500 γρ. αλεύρι σκληρό σταρένιο

500 γρ. χαρουπάλευρο

15 γρ. αλάτι

40 γρ. μαγιά φρέσκια

30 γρ. χαρουπόμελο ή μέλι ή πετιμέζι (βρίσκουμε χαρουπόμελο και πετιμέζι στα σουπερμάρκετ)

Λίγο αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις για το πασπάλισμα

50 γρ. ελαιόλαδο

550 γρ. νερό (χλιαρό προς ζεστό)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κοσκινίζουμε μαζί τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί όλα τα υλικά εκτός από τη μαγιά που την αφήνουμε για το τέλος, αφού ξεκινήσουμε το ανακάτεμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να γίνει λεία. Θα χρειαστούμε 15 – 17 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ θα χρειαστούμε 8 – 10 λεπτά ζυμώματος με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα. Οταν γίνει η ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 – 30 λεπτά, σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα. Μετά διαιρούμε τη ζύμη στα δύο. Κάθε κομμάτι θα είναι περίπου 840 γρ.

Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε καρβέλι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Λαδώνουμε δύο χαμηλά ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. το καθένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα αλουμινένια μιας χρήσης). Βάζουμε τις ζύμες στα ταψιά με τη λεία επιφάνεια προς τα κάτω και τις «ραφές» (το σημείο δηλαδή που σουρώνει) προς τα πάνω για να δημιουργηθούν τα σκασίματα κατά το ψήσιμο. Τα σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 35 – 40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C – 200°C και ψήνουμε τα ψωμιά 45 – 50 λεπτά. Οταν είναι έτοιμα, τα ξεφουρνίζουμε, τα βγάζουμε από τα ταψιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα κόψουμε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.