Σπαγγέτι με νερό ψητής ντομάτας

Οι ντομάτες ανάλογα με την ποικιλία αποτελούνται κατά 90% από νερό. Αυτό το νερό, με τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, θέλουμε να πάρουμε, να το ενισχύσουμε με το ψήσιμο και τα μυρωδικά και να το μετατρέψουμε σε μαγικό ζωμό.

 

Προετοιμασία 10′, Ψήσιμο και βράσιμο 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 5 μερίδες)

20 πολύ ώριμες ντομάτες (στο τσαμπί τους, αν είναι δυνατόν)

1 μικρό κεφάλι σκόρδο συν δύο σκελίδες

1 ματσάκι ανάμεικτα μυρωδικά (βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο)

1 κ.σ. μέλι

Αλάτι

150 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο/μερίδα

Μια πρέζα πάπρικα καυτερή ή μπούκοβο (ή ποσότητα ανάλογη με τα γούστα μας)

500 γρ. σπαγγέτι

50 γρ. φέτα τριμμένη/μερίδα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες στα δύο. Τις βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί μαζί με το ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, τα μυρωδικά, τα κοτσάνια από τις ντομάτες και πασπαλίζουμε με το μέλι και αλάτι.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε στους 220°C για μισή ώρα για να ψηθούν οι ντομάτες, να αποβάλουν τα υγρά τους, και τα μυρωδικά να βγάλουν τα αρώματά τους. Μόλις περάσουν τα πρώτα τριάντα λεπτά αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα δεκαπέντε λεπτά (ιδανικά στο γκριλ) για να καραμελώσουν οι ντομάτες από την υψηλή θερμοκρασία και να πάρουν τη χαρακτηριστική γεύση ψητού. Στο ταψί θα έχουμε πλέον τις καραμελωμένες ντομάτες και πολλά υγρά.

Σε ένα σουρωτήρι, στρώνουμε μία καθαρή πετσέτα και, προσέχοντας να μην καούμε, βάζουμε τις ντομάτες να στραγγίξουν. Οταν περάσουν τα υγρά, κλείνουμε την πετσέτα σαν πουγκί πιέζοντας ελαφρά ώστε να στύψουμε το υπόλοιπο υγρό – η πετσέτα λειτουργεί σαν φίλτρο και θα βοηθήσει να έχουμε διαυγές αποτέλεσμα.

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε να βράσει ένα λίτρο νερό με 50 γρ. αλάτι. Μόλις έρθει σε βρασμό ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βγάζουμε τα τρία λεπτά νωρίτερα από τον χρόνο βρασμού που αναγράφεται στη συσκευασία. Για να ολοκληρωθεί η συνταγή πρέπει τα ζυμαρικά να κρατάνε πολύ καλά (al dente).

Σε ένα άλλο φαρδύ σκεύος βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, μπούκοβο (σε ποσότητα ανάλογη με τις προτιμήσεις μας) και δύο σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να αρωματίσουν το λάδι. Ρίχνουμε μία κουτάλα «μαγικό ζωμό» ντομάτας ανά μερίδα και τα σπαγγέτι ανακατεύοντας συνεχώς όπως στο ριζότο, για να απορροφήσει το ζυμαρικό το νερό ντομάτας ολοκληρώνοντας τον βρασμό του. Το λάδι με τον ζωμό και το άμυλο θα δημιουργήσουν ένα «γαλάκτωμα» γεμάτο γεύση. Σερβίρουμε αμέσως σε βαθύ πιάτο με λίγο ακόμα ελαιόλαδο, τριμμένη φέτα και μυρωδικά.

Tips

– Ραντίζουμε στο τέλος με καλής ποιότητας λάδι τρούφας για ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

– Μπορούμε να προσθέσουμε καβουρδισμένο κουκουνάρι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.