Αν. Μεσόγειος: Πώς αντιδρά η Αθήνα στις απειλές της Άγκυρας

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της σε διπλωματικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Βλάσης σημειώνοντας ότι αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν για τις απειλές της Άγκυρας και την ελληνική αντίδραση o υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Βλάσης σημείωσε ότι η ένταση από την Τουρκία είναι κλιμακούμενη, και δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον αποκλιμάκωση.

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της σε διπλωματικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Βλάσης σημειώνοντας ότι αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους.

Ενώ αναφέρθηκε στο «τρίπτυχο» που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με της αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα για τα εξοπλιστικά, τόνισε ότι οι συζητήσεις με τη Γαλλία είναι προχωρημένες. «Από ό,τι φαίνεται υπάρχει συνεχής επικοινωνία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με τον Εμανουέλ Μακρόν και τη Γαλλία και θεωρούμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα». Πάντως υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες χώρες.

Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα συνεχούς παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων λόγω της παρουσίας του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σχολίασε μάλιστα τη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη νωρίτερα στο MEGA ότι ο Ερντογάν αν και έχει εντείνει την ένταση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, «ικετεύει» για  διάλογο. «Δεν είναι απλός εξωραϊσμός της κατάστασης, αλλά άφεση αμαρτιών για την επιθετικότητα της Άγκυρας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τη δήλωση Βορίδη.

Ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διότι «δεν έχει ανακοινώσει τι θεωρεί «κόκκινη γραμμή»»  και τόνισε ότι αντίστοιχη προσπάθεια του Μπαρμπαρός το 2018 είχε παρεμποδιστεί.

«Δεν λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό», είπε εξάλλου, αναφερόμενος στις διαρροές «για θορύβους που εμποδίζουν τις έρευνες».

«Αυτονόητη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης είναι η απόκρουση κάθε αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι αναμφισβήτητο ότι η διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνιστά παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι κάναμε το 2018, που παρεμποδίσαμε το Μπαρμπαρός και το οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει». Απαιτείται «πολιτική βούληση» για να γίνει το ίδιο σήμερα είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Βλάση: Μεμονωμένο το περιστατικό με το Μπαρμπαρός

Απαντώντας ο κ. Βλάσης σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση δύο ανόμοιων περιστατικών – του Μπαρμπαρός και του Ορούτς Ρέις: «To περιστατικό του Μπαρμπαρός ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ενώ τώρα έχουμε να κάνουμε με μια κλιμακούμενη επιθετικότητα από την Τουρκία που ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο».

Και αναρωτήθηκε αν με μια ανάλογη κίνηση, όπως με το Μπαρμπαρός στο παρελθόν, θα δημιουργούσαμε μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.