Οι δημιουργίες του lockdown

Η έκθεση του Γιάννη Κόττη στην Υδρα αντλεί έμπνευση από την πανδημία και γίνεται η αφορμή για να μας συστηθεί η νέα επιμελήτρια Ελυα Τσουβελεκάκη.

Ενας μήνας εγκλεισμού και 31 έργα σε χαρτί που αντιστοιχούν σε κάθε μια μέρα του.

Ο γνωστός εικαστικός Γιάννης Κόττης αξιοποίησε με δημιουργικό τρόπο τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και αυτή η εμπειρία έγινε τελικά έκθεση με τίτλο «Λοκντάουν, ένας μήνας» η οποία φιλοξενείται στο κεντρικό καφενείο του λιμανιού της Υδρας (Cafe Grande) στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κουντουριώτεια 2020» που διοργανώνονται με την καθοριστική συμβολή του εικαστικού Αλέξη Βερούκα.

Η επιμέλεια ανήκει στην 24χρονη Ελυα Τσουβελεκάκη η οποία ξεκινάει την πορεία της στην τέχνη με την έκθεση ενός τόσο σπουδαίου και διάσημου στο εξωτερικό ζωγράφου.

H Ελυα Τσουβελεκάκη

Στο BHΜΑgazino που κυκλοφορεί με Το Βήμα της Κυριακής η Μαριλένα Αστραπέλλου συνομιλεί τόσο με τον Γιάννη Κόττη όσο και με την Ελυα Τσουβελεκάκη για τις προκλήσεις της πανδημίας, αλλά και το στοίχημα για τις εικαστικές τέχνες σε μια εποχή όπου αίρεται κάθε βεβαιότητα.

Οπως δηλώνει στη συνέντευξη του ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Η τέχνη του Σολωμού, του Γκόγια, του Πικάσο με την Γκουέρνικα, μιλούσε για τη σκλαβιά, τον πόλεμο ενώ και η θρησκευτική τέχνη που είχε ως σκοπό να εκφράσει και να υπηρετήσει την πίστη ήταν προπάντων τέχνη. Ολα είναι μαρτυρίες της κάθε εποχής, όπως και τα τραγούδια και ο κινηματογράφος.

Το ζητούμενο είναι η κάθε τέχνη να σέβεται τη φύση της και τα όριά της ώστε να μην καταπατά ξένα εδάφη που μπορεί να ανήκουν σε φιλόσοφους, ιστορικούς, δημοσιογράφους».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.