Το νέο δόγμα Στουρνάρα και ο Ηρακλής

Ηταν μια ενδιαφέρουσα ακρόαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (ΔΕΚΟ), όχι τόσο επειδή δεν μπόρεσε με ακρίβεια να προβλέψει σε τι ποσοστό θα κυμανθεί η ύφεση, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο, αλλά διότι υπήρξε σ΄αυτήν δημόσια διαφοροποίηση από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό για το πολυσυζητημένο σχέδιο «Ηρακλής», προβάλλοντας ένα νέο… δόγμα για τα κόκκινα δάνεια

***

Πρώτα απ΄όλα σας μεταφέρω ότι ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη υπήρξε η πρώτη ουσιαστικά πρόσωπο με πρόσωπο ανοιχτή συζήτηση για τα όσα έγιναν το 2015. Ακόμα ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του κ. Στουρνάρα στoν ESM. Είπε μάλιστα ότι και τώρα θα συμβούλευε την παρούσα κυβέρνηση να προσφύγει για δανεισμό (εάν απαιτηθεί) στον ESM, γιατί, όπως είπε, στην προληπτική γραμμή δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά ενισχυμένη εποπτεία, όπως έχουμε τώρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

***

Τα 86 δισ. που χάθηκαν το 2015

Οι ψυχρές σχέσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον κεντρικό τραπεζίτη επιβεβαιώθηκαν στην επιτροπή με τον κ. Στουρνάρα να χαρακτηρίζει το α΄εξάμηνο του 2015 ως το χειρότερο που έπληξε ποτέ την χώρα. Εκτίμηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη. Αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν έμεινε εκεί. Απαντώντας σε κάποια στιγμή στην Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ 25) για το κόστος του α΄εξαμήνου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι ο αριθμός 86 δισ. ευρώ (σ.σ. με τον οποίο εκτιμήθηκε η ζημιά) δεν είναι καθόλου τυχαίος.

***

Ο «Ηρακλής» και η Bad Bank

Εκείνο ίσως που σφράγισε την ακρόαση ήταν η διαφωνία του υφυπουργού Οικονομικών με τον κεντρικό τραπεζίτη για το σχέδιο «Ηρακλή». Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπήρχαν, εδώ και μήνες, διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ για το σχέδιο αυτό, αλλά πρώτη φορά διατυπώθηκαν στη βουλή ενώπιον όλων των κομμάτων. Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο «Ηρακλής» κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση πλην όμως δεν αρκεί και ότι χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Ο κ. Ζαββός επέμεινε ότι το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι το σχέδιο «Ηρακλής» και ότι ο κυβερνητικός στόχος είναι η μείωση των προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο αριθμό. Είπε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφέρουν την παρεχόμενη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις.. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι πρέπει πέρα του σχεδίου «Ηρακλής» χρειάζεται και η Bad Bank για να προσθέσει: «Αλλά ούτε και η Bad Bank αρκεί. Είναι και άλλα, το πτωχευτικό δίκαιο, ο νόμος φερεγγυότητας και ίσως τώρα είναι ευκαιρία να διεκδικήσουμε και την τραπεζική ένωση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», είπε συγκεκριμένα

***

Τα γαλλικά της κυρίας Τζάκρη

Θέλω ωστόσο να σταθώ σε ορισμένα στιγμιότυπα από την ακρόαση του κεντρικού τραπεζίτη στην αρμόδια επιτροπή (ΔΕΚΟ) της Βουλής. Πρώτα απ΄όλα η σύγκρουση που είχε με την Θεοδώρα Τζάκρη (πρώην ΠαΣοΚ, νυν ΣΥΡΙΖΑ- η βουλευτής που ψήφισε όλα τα μνημόνια) και ήταν μια σύγκρουση ασυνήθιστη. Και τούτο γιατί η βουλευτής χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του κ. Στουρνάρα, περισσότερο, όπως ειπώθηκε από βουλευτές της συμπολίτευσης υβριστική παρά αντιπολιτευτική, χαρακτηρίζοντάς τον σε κάποια στιγμή ως «ψυχρό εκτελεστή των φτωχών», αφού προηγουμένως προεξόφλησε πως δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός, εκτός εάν γίνει… πόλεμος και το επιβάλει ο νικητής. Ο κ. Στουρνάρας φάνηκε να εκνευρίζεται και αντί άλλης απαντήσεως της είπε ότι γνωρίζει και αυτός… γαλλικά, αλλά δεν θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

***

Οι ατάκες του Προέδρου της Βουλής

Ηταν επίσης και οι ατάκες του Προέδρου της Βουλής Κώστας Τασούλας που συνήθως είναι γεμάτες με χιούμορ. Μόλις τελείωσε την ομιλία της η κυρία Τζάκρη με τους βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Στουρνάρα, ο Πρόεδρος της Βουλής την ρώτησε με απόλυτα ήρεμο τρόπο: «Συνεπώς κυρία Τζάκρη εσείς τι ψηφίζετε; Θέλετε την ανανέωση της θητείας Στουρνάρα» Η κυρία Τζάκρη τον κοίταξε παράξενα και απορημένα, αφού μόλις είχε στολίσει τον κ. Στουρνάρα με ένα σωρό «διακοσμητικά επίθετα», πλην όμως οι κ. Τασούλας δεν της άφησε περιθώριο να απαντήσει: «Ξέρετε στις ψηφοφορίες υπάρχουν και οι εκπλήξεις».

***

Και… τρίτη θητεία;

Ακόμη έγινε συζήτηση εάν ο κ. Στουρνάρας , 17ος διοικητής της ΤτΕ, δικαιούται ή όχι και…τρίτης θητείας. Δηλαδή έκανε ήδη έξι χρόνια στο τιμόνι της ΤτΕ, το 2026 θα λήξει η νέα του θητεία που μόλις ανανεώθηκε και θα μπορεί, λέτε, να έχει άλλη μια θητεία έως το 2032; Ορισμένοι βουλευτές αμφισβήτησαν εάν δικαιούται και τρίτη θητεία, πλην όμως ο κ. Τασούλας τους διόρθωσε λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα. Τους κάλεσε μάλιστα να συμφωνήσουν (και να ψηφίσουν) από τώρα και τρίτη θητεία στον κ. Στουρνάρα, οποίος γελούσε κάτω από τα γένια του.

***

Γιατί το ΚΚΕ ψήφισε «παρών»

Ενα άλλο σημείο που χρήζει ερμηνείας είναι η στάση του ΚΚΕ. Εως τώρα το ΚΚΕ έδινε αρνητική ψήφο για τον εκάστοτε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή τη φορά ψήφισε παρών. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Απλούστατα το ΚΚΕ έδειξε, μ΄αυτό τον τρόπο τον σεβασμό του προς τον πατέρα του κ. Στουρνάρα Θανάση, λογιστή στα ορυχεία Κυριακόπουλου στη Μύλο, όπου ήταν εξορία. Ο πατέρας του κ. Στουρνάρα ήταν μέλος του ΚΚΕ.

***

Εύσημα από τον διοικητή στον κ. Τσιόδρα

Βεβαίως ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημά του στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση που ακούει ειδικούς, όπως τον κ. Τσιόδρα, στέλνει θετικό μήνυμα προς το μέλλον και ότι ο επιτυχής τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία βάζει τα θεμέλια για περιορισμένη έφεση

***

Οι βουλευτές απέναντι στον κορωνοϊό

Πήρε μια πρωτοβουλία η Βουλή των Ελλήνων για να επανέλθει το Κοινοβούλιο στην κανονικότητα. Δηλαδή να αυξηθούν οι κοινοβουλευτικές εργασίες και να αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών στις συνεδριάσεις. Πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους για όσους βρίσκονται στην Βουλή. Δηλαδή στους βουλευτές, στους υπαλλήλους, στους κοινοβουλευτικές συντάκτες, στην φρουρά κ.α. Σας πληροφορώ ότι από τους 300 βουλευτές μόνον οι 156 προσήλθαν εθελοντικά για έλεγχο. Συνολικά εξετάστηκαν 1.020 άτομα. Τα δείγματα που ελέγχθηκαν στο εργαστήριο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) βρέθηκαν όλα αρνητικά.

***

Οι άνθρωποι του υπουργού και το κονδύλι των 200.000 ευρώ

Εν μέσω κορωνοϊού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδειξε πως σκέπτεται τους δικούς του ανθρώπους. Και όταν λέμε δικούς του δεν εννοούμε ούτε συγγενείς, ούτε κομματικούς φίλους. Μιλάμε για το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας μερίμνησε και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ) επιχορηγήθηκε για το έτος 2020 με 200.000 ευρώ. Όπως πληροφορούμαι, αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους για τις ανάγκες της κατασκήνωσης των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για κατασκήνωση που βρίσκεται σε μία πευκόφυτη έκταση 40 στρεμμάτων στο Σούνιο και η οποία κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών. Καθώς ο κορωνοϊός θα απαιτήσει εφέτος αυξημένη προετοιμασία και την υιοθέτηση ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων η χρηματοδότηση αυτή κρίθηκε από τον υπουργό αναγκαία ώστε να αντιμετωπισθούν τα πρόσθετα έξοδα της Ομοσπονδίας.

***

Οταν τα εστιατόρια και οι καφετέριες ανοίγουν

Με βήμα ταχύ εξήλθε το πρωί της Δευτέρας (με το νέο κύμα της άρσης των μέτρων) από το γραφείο του στην οδό Ευαγγελιστρίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Βγαίνοντας αντάλλαξε καλημέρες και «αγκωνιές» με τους πολίτες που από νωρίς έπαιρναν το πρωινό τους στις καφετέριες που βρίσκονται στον πεζόδρομο έναντι του υπουργείου του. «Εδώ οι αποστάσεις, τα πρωτόκολλα και τα μέτρα τηρούνται απόλυτα» έλεγε εύχαρις.

***
Από το επιτόπιο ρεπορτάζ που έκανα στη Μητροπόλεως, στο Μοναστηράκι, το Κολωνάκι και το Θησείο φάνηκε ότι η Αθήνα όντως εισήλθε σε καθαρότερη εποχή. Η διάρκεια αυτής της διαφορετικότητας αποτελεί αντικείμενο στοιχήματος μεταξύ των μικρών και μεγαλύτερων παρεών που από επί ώρες συζητούσαν και ανέλυαν την επικαιρότητα, υπό τον Μαγιάτικο ήλιο με την ανεκτή θερμοκρασία. «Το ραντεβού μας είναι σταθερό τις Δευτέρες κι αυτό στερηθήκαμε την περίοδο της πανδημίας» έλεγαν δύο κύριοι οι οποίοι κατέβηκαν με τη «συγκοινωνία» στο παλαιό καφέ μπαρ της οδού Ευαγγελιστρίας. «Τηλεφωνιόμασταν καθημερινά όμως δια ζώσης δεν τα είχαμε πει» είπαν δύο κυρίες από το παρακείμενο κατάστημα και συνέχισαν: «Μετά τον καφέ, έχουμε να πάμε στην εκκλησία, να ανάψουμε κανένα κεράκι που μας αξίωσε να μείνουμε δυνατές και έπειτα βόλτα στα μαγαζιά».

***

Το πρώτο σουβλάκι της ημέρας

Ήταν δεν ήταν 10 το πρωί όταν στον πεζόδρομο της Μητροπόλεως στο Μοναστηράκι, ο πρώτος κύριος κάθισε να απολαύσει το σουβλάκι και τη μπίρα του μετά από 2,5 μήνες καραντίνας. Τώρα μεταξύ μας, όταν τρως σουβλάκι στις 10 το πρωί, είναι θέμα, πώς να το κάνουμε. Και μάλιστα με πλήρη υγειονομική εξάρτυση. Μάσκα μιας χρήσης, αντισηπτικό και …στασίδι στην άκρη – άκρη του καταστήματος. «Το είχα ανάγκη, τόσο καιρό κλεισμένος στο σπίτι» έλεγε στα γκαρσόνια ενώ παράλληλα άνοιγε κουβέντες με περαστικούς και με όσους του ζήτησαν ένα καρέ το οποίο πρόθυμα προσέφερε. Το δε σουβλάκι, περιείχε απ΄όλα, κεμπάπ, πιπέρι, μυρωδικά, πάπρικα, κρεμμυδάκι, άνηθο και πίτα αφράτη λαδωμένη. Βαρύ για πρωινό αλλά περί ορέξεως και … ανάγκης επιστροφής στην κανονικότητα, ουδείς λόγος.

***
Για να λέμε την αλήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κρατήθηκαν σε καφετέριες και σε εστιατόρια ούτε οι αποστάσεις (του ενάμιση μέτρου), ούτε οι υπάλληλοι φορούσαν μάσκες, παρά μόνον είχαν αντισηπτικά. Ευτυχώς οι περιπτώσεις ήταν λίγες. Απλώς για αυτούς τους ιδιοκτήτες τα μαγαζιά εστίασης και οι καφετέριες άνοιξαν.

***

Ο πρωινός επισκέπτης του Μαξίμου

Ενα πουλάκι απ΄αυτά που κατοικοεδρεύουν στην οδό Ηρώδου Αττικού και παρατηρούν τα πάντα και κυρίως ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου, μου ψιθύρισε ότι τη Δευτέρα το πρωί, είδε να μπαίνει στο Μαξίμου ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης. Ποιον είδε και τι συζητήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο θα μάθω και θα σας πω εν καιρώ. Σας υπενθυμίζω απλώς ότι στην τελευταία συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής για την Νοβάρτις υπήρξε ένταση ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε αναφορά για κάποιες… κότες λυράτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.