Απρόσκοπτα συνεχίστηκαν οι εργασίες των μονάδων και στις τέσσερις δραστηριότητες του ομίλου Mytilineos (μεταλλουργία, ενέργεια, έργα υποδομων και διεθνή ανάπτυξη ΑΠΕ) το πρώτο τρίμηνο του 2020 με αποτέλεσμα να καταγραφεί άνοδος τζίρου και ισχυρή κερδοφορία, αν και μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
. 
Οπως επισημαίνει η διοίκηση, η οικονομική επίδοση της εταιρείας στο Α’ Τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αποτελεί ένα δυναμικό ξεκίνημα, σε ένα έτος με ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς τόσο τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) όσο και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 24% (από €65,2 εκατ. το 4ο Τρίμηνο του 2019 σε €80,6 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2020) και κατά 49,7% (από €24,3εκατ. το Δ’ Τρίμηνο του 2019 σε €36,4 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2020) αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του 2019 σε ενοποιημένη βάση: 
 
O Κύκλος Εργασιών ανήλθε σε €532,7 εκατ. έναντι €513,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7%. Τα Λειτουργικά Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε€80,6 εκατ. έναντι €92,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας μείωση 12,4%. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €36,4 εκατ. έναντι €49,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας μείωση 26,8%.
Αντίστοιχα τα Κέρδη ανά Μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν σε €0,255 έναντι €0,348.
Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €530 εκατ., οδηγώντας το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA σε 1,76, με βάση τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η ταμειακή θέση διατηρείται στα €700 εκατ. και η συνολική ρευστότητα ανέρχεται σε περίπου €1,5 δισ. Η ρευστότητα περιλαμβάνει €700 εκατ. σε μετρητά, επίσης €800 εκατ. σε εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης, δηλαδή συνολικά €1,5 δισ. 
Κλάδος μεταλλουργίας
Κατά το Α’ Τρίμηνο του 2020, ο Τομέας Μεταλλουργίας συνέχισε απρόσκοπτα τις δραστηριότητές του με τα εργοστάσια Αλουμίνας και Αλουμινίου να παραμένουν σε πλήρη λειτουργία και χωρίς προβλήματα αναφορικά με τη ζήτηση των προϊόντων, και την εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. 
Παρ’ όλα αυτά, η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών τόσο για την Αλουμίνα όσο και για το Αλουμίνιο. Οι τιμές της Αλουμίνας παρουσίασαν πτωτική τάση, καθώς ο δείκτης API υποχώρησε κατά 26,3% σε $285 ανά τόνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ωστόσο, το σημαντικά μειωμένο κόστος πρώτων υλών και ειδικότερα οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου βελτίωσαν το κόστος παραγωγής Αλουμίνας κατά 30% (σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος), ή 15% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, εξασφαλίζοντας ικανοποιητική κερδοφορία.
Τομέας Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου
Κατά το Α΄ τρίμηνο του 2020, ο Τομέας Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου, επωφελούμενος από το ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου της MYTILINEOS, σημείωσε αυξημένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρά τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΤΣ) στην χονδρεμπορική αγορά. 
Η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα για την εν λόγω περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, μειώθηκε κατά 1,8% σε 13,45TWh, επηρεασμένη κυρίως από τη μείωση που σημειώθηκε κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου.
Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών 
Ο Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών σημείωσε χαμηλή απόδοση στο Α΄ τρίμηνο του 2020, καθώς αρκετά έργα βρίσκονταν σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ για ορισμένα νέα έργα δεν έχει ακόμα προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης και αδειοδότησης.
Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Τομέας βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης του στρατηγικού επιχειρηματικού του πλάνου, με στόχο να επικεντρωθεί στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά συστήματα εκτός δικτύου, έργα ενεργειακής απόδοσης κ.ά.. Η ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας αναμένεται στο Β’ τρίμηνο του έτους.
Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας 
Ο Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας αναδείχθηκε σε αυτόνομο Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, τον Ιανουάριο του 2020, μετά και την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς του υπόλοιπου 50% της θυγατρικής METKA EGN. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της Εταιρείας στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών έργων και αποθήκευσης ενέργειας.
Η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έργων αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα επόμενα χρόνια παγκοσμίως, δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τη MYTILINEOS η οποία προσφέρει αξιόπιστες λύσεις καλύπτοντας όλες τις φάσεις ανάπτυξης των συγκεκριμένων έργων. Διαθέτοντας την απαιτούμενη ρευστότητα, η Εταιρεία είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί αυτήν τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, τόσο για κατασκευές έργων για τρίτους, όσο και μέσω της δικής της πλατφόρμας ανάπτυξης και κατασκευής φωτοβολταϊκών έργων με στόχο την μετέπειτα πώληση τους (BOT). 
Στο Α’ Τρίμηνο του 2020, συνεχίστηκε απρόσκοπτα η εκτέλεση των έργων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Χιλή και το Καζακστάν. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας ανέρχεται σε €155 εκατ., ενώ επιπλέον €160 εκατ. βρίσκονται σε πολύ ώριμο στάδιο συμβασιοποίησης τους.
Οφέλη από τη μείωση του κόστους πρώτων υλών – ποιες δράσεις αναπτύσσει για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του 2020
Οπως αναφέρει η διοίκηση, αξιοποιεί στο έπακρο τη δραστική μείωση των τιμών των πρώτων υλών και του φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα επεξεργάζεται και άλλες δράσεις για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς.
« Πέραν των €35 εκατ. που αποτελούν το επαναλαμβανόμενο όφελος του προγράμματος «Ήφαιστος», επεξεργαζόμαστε περεταίρω δράσεις βελτιστοποίησης κόστους, οι οποίες ανέρχονται σε επιπλέον €35 εκατ. καλύπτοντας όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της MYTILINEOS. Ένα σημαντικό μέρος εκ του ανωτέρω συνόλου των €70 εκατ. αναμένεται να επιτευχθεί το 2020, ενώ το υπόλοιπο το 2021. Το 70% του επενδυτικού μας προγράμματος υλοποιείται κανονικά, ενώ το υπόλοιπο 30% έχει τεθεί σε διαδικασία επαναξιολόγησης αναμένοντας περισσότερα στοιχεία και σαφήνεια αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19. Όλες οι ανωτέρω δράσεις ενίσχυσης της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών είναι συμπληρωματικές του εξαιρετικού πιστωτικού προφίλ της MYTILINEOS, καθώς η Εταιρεία δεν έχει σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων έως το 2022, διαθέτοντας παράλληλα ισχυρή συνολική ρευστότητα της τάξης του €1,5 δισ. », επισημαίνεται χαρακτηριστικά.