Ερντογάν: Δε θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να αποσπάσει κέρδη που δεν δικαιούται

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες

«Δε θα επιτρέψουμε σε ένα σύμμαχο (βλέπε Ελλάδα) να χρησιμοποιήσει την ΕΕ για να αποσπάσει κέρδη που δεν δικαιούται», είπε Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έγινε  δεκτός στις Βρυξέλλες και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Ο Γ.Γ.  της Υπερατλαντικής Συμμαχίας αναφέρθηκε σε κοινές λύσεις σε σχέση με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Όπως σωστά είχε δημοσιεύσει «Το Βήμα», η συνάντηση των κκ. Στόλτεμπεργκ και Ερντογάν  πραγματοποιήθηκε πριν από τις συνομιλίες του τούρκου Προέδρου με την ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΕ), ενώ ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Η Άγκυρα είχε επιδιώξει αμέσως μετά την τελευταία κρίση στο Ιντλίμπ της Συρίας να αποσπάσει τη συνδρομή των Συμμάχων, αξιοποιώντας την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον περί πολιτικών διαβουλεύσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό παρά την επιμονή αρκετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ η Αθήνα δεν συναίνεσε, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος καθώς δεν είχαν ικανοποιηθεί συγκεκριμένα αιτήματα/διατυπώσεις επί του κειμένου.

Τις τελευταίες ημέρες φέρεται να κυκλοφόρησε σε διπλωματικούς κύκλους η ιδέα μίας πιθανής απόπειρας γεφύρωσης της διαμάχης Αθήνας – Άγκυρας από το ΝΑΤΟ λόγω των επεισοδίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου.

Η ιδέα αυτή απερρίφθη πριν καν προχωρήσει. Δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επίσκεψης του κ. Στόλτεμπεργκ στις δύο χώρες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενδέχεται να μεταβεί στα τέλη Μαρτίου (27-29/3) στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας όπου ίσως ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν είναι όμως σαφές αν θα είναι εφικτό να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.