ΚΙΝΑΛ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Επιστροφή στη δίνη της εσωστρέφειας προκαλούν τα σενάρια περί προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον αστερισμό της σύγχυσης αλλά και των αντιδράσεων που προκάλεσαν τα σενάρια περί προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται το Κίνημα Αλλαγής, εκπέμποντας μια εικόνα που απέχει από τις προσδοκίες της ηγεσίας και, κυρίως, της βάσης του κόμματος που δεν κρύβει την ανησυχία της για τα όσα συμβαίνουν.

Η Φώφη Γεννηματά βλέπει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, όπως αυτή για το Ασφαλιστικό, το Μεταναστευτικό και την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τις οποίες επιχειρεί να τονώσει την παρουσία του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό, να πνίγονται σε μια κουταλιά εσωκομματικό νερό και στους κόλπους των επιτελών της επικρατεί έντονος προβληματισμός.

Αντί ανάκαμψης υπάρχει, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητα και είναι πλέον φανερό, όπως λέγεται, ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες στο επίπεδο της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της επικοινωνίας του κόμματος.

Σύγχυση και αντιδράσεις

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είναι η σύγχυση που έχουν προκαλέσει τα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ που τροφοδοτήθηκαν από τη συνάντηση Γείτονα – Φλαμπουράρη και ενισχύθηκαν μετά την εκδήλωση της «Ανανεωτικής Αριστεράς». Στην εκδήλωση αυτή είχαν κληθεί να συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η παρουσία που συζητήθηκε ήταν αυτή του Νίκου Μπίστη, ο οποίος, κατά ορισμένες πηγές, έχει το πράσινο φως από τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για έναν «θεσμικό διάλογο» μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη.

Ολη αυτή η κινητικότητα, που φάνηκε να αιφνιδιάζει και τους βουλευτές, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη βάση του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τη δημοσιοποίηση της συνάντησης Γείτονα – Φλαμπουράρη, στις κομματικές εκδηλώσεις οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος έρχονταν αντιμέτωποι με έναν προβληματισμό που αφορούσε τις χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος και την αδυναμία του να εκμεταλλευθεί την εσωστρέφεια στην οποία φαίνεται να έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά το σκηνικό άλλαξε. Το επίμονο ερώτημα αφορούσε το αν, πράγματι, έχουν βάση τα όσα λέγονται για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και συνοδευόταν από την προτροπή «ούτε να το διανοηθείτε».

Τι κρύβει η «μίνι ανταρσία» στην ΚΟ

«Υπάρχει μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο. Ησυχάζουν όταν τους λέμε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ότι δεν πάμε να τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» κορυφαίο στέλεχος του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, της καθησύχασης του κόσμου που αντιδρά, εντάσσονται οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη ότι δεν τίθεται θέμα προσέγγισης και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πεδίο εντάσσεται και η «έκρηξη» της Νάντιας Γιαννακοπούλου στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η βουλευτής δεν έκανε, όπως λέγεται, τίποτε άλλο από το να μεταφέρει και να εκφράσει την αντίδραση που υπάρχει στη βάση του κόμματος.

Κατά ορισμένα έμπειρα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, η κυρία Γιαννακοπούλου ανοίγει τον προσωπικό της βηματισμό επιχειρώντας να καλύψει και το αντιπολιτευτικό κενό που αφήνει η εικόνα αποστασιοποίησης από τα εσωκομματικά δρώμενα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την εικόνα και την πορεία του χώρου, όμως, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, φαίνεται απρόθυμος να αποτελέσει μέρος ενός ακόμη «εσωκομματικού καβγά» με τη Φώφη Γεννηματά.

Διχασμός και προσωπικές στρατηγικές

Το σκηνικό αντιπαράθεσης στο ΚΙΝΑΛ δημιουργεί, αντί για το ζητούμενο που είναι η προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης, συνθήκες οι οποίες, όπως λέγεται, ευνοούν την είσοδο σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας και ειδικά αν και οι δημοσκοπήσεις της επόμενης περιόδου επιβεβαιώσουν την καθήλωση των ποσοστών του κόμματος στη σφαίρα του 5% – 6%. Η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει τώρα στον διάλογο που ξεκινά στο πλαίσιο της πολιτικής και προγραμματικής συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής που θα αποσαφηνίσει την ιδεολογική ταυτότητα και τη στρατηγική του κόμματος. Αλλά, όπως λέγεται, ο χρόνος μέχρι τον Μάιο δεν θα κυλήσει ευθύγραμμα και χωρίς εκπλήξεις που απορρέουν από την εκδήλωση προσωπικών στρατηγικών. Και όπως φρόντισε να διαμηνύσει ο στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Πρωτόπαπας, «αν επιμένουμε ο καθένας στις προσωπικές του επιδιώξεις τα πράγματα θα είναι διαφορετικά».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.