Ο Νταν Μαριάσκιν στο «Βήμα»: «Δεν υπάρχουν όρια στα όσα μπορούμε να κάνουμε»

«Η συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι ευκαιριακή, έχει έλθει για να μείνει» δηλώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του B’nai - B’rith  που ανέλαβε την πρωτοβουλία της συνάντησης του Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ.

Στις 12-14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ η εναρκτήρια συνάντηση του Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την αμερικανοεβραϊκή οργάνωση Bnai – Brith, μία από τις μεγαλύτερες και με εκτεταμένη επιρροή οργανώσεις της εβραϊκής διασποράς στις ΗΠΑ.

«Ψυχή» της πρωτοβουλίας είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Bnai – Brith Νταν Μαριάσκιν, ο οποίος εμφανίστηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» στο περιθώριο της συνάντησης απόλυτα αφοσιωμένος στην προώθηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Οπως παραδέχεται, «δεν υπάρχουν όρια στα όσα μπορούμε να κάνουμε μαζί», ενώ προσθέτει ότι «η συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι ευκαιριακή, έχει έλθει για να μείνει».

«Μαγιά» που θα παράξει ιδέες

Οι κινητήριοι μοχλοί για την οργάνωση της πρώτης συνάντησης του Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ ήταν ο Αλαν Σνάιντερ, διευθυντής του Bnai – Brith, και ο Γιώργος Τζογόπουλος, ένας από τους πλέον υποσχόμενους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα. Η ιδέα αφορά τη συγκέντρωση ανθρώπων από τον ακαδημαϊκό χώρο, από δεξαμενές σκέψεις, από τον χώρο της άσκησης πολιτικής, της οικονομίας αλλά και δημοσιογράφους, ώστε να διαμορφωθεί μια «μαγιά» που θα παράξει ιδέες για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, η πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ Μπεν-Αμπα, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Ιακώβ Αμιντρόρ, ο πρόσφατα ορισθείς ως αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος κ.ά.

Ο ρόλος των πολιτών και οι προοπτικές

 Ο κ. Μαριάσκιν μιλά με πάθος για τις προοπτικές της νέας πρωτοβουλίας. «Νομίζω ότι το Ελληνοϊσραηλινό Φόρουμ μπορεί να προχωρήσει προς διαφορετικές και θετικές κατευθύνσεις. Θεωρώ», μας εξηγεί, «ότι με την κίνηση αυτή προσφέρουμε στην κοινωνία των πολιτών την ευκαιρία να υποστηρίξει μια πολύ σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία, αυτή της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ. Οι Ελληνοαμερικανοί υποστηρίζουν την Ελλάδα, εμείς οι Αμερικανοεβραίοι υποστηρίζουμε το Ισραήλ, αλλά αυτή είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν τρεις χώρες που εργάζονται μαζί και όπου η κοινωνία των πολιτών μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ υποστηρικτικό ρόλο σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η κοινωνία». Και επιπλέον, «τώρα που έχουν προστεθεί στην εικόνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, όχι απλά ως παρατηρητής αλλά πιο ενεργά, αυτό είναι θετικό για όλες τις πλευρές»

Η ομάδα του Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ σχεδιάζει να βρεθεί ξανά την επόμενη χρονιά. Μήπως θα πρέπει να αναμένουμε ενεργότερη αμερικανική συμμετοχή, ρωτάμε τον κ. Μαριάσκιν. «Θα ήταν εξαιρετική ιδέα η διεύρυνση με συμμετοχή και Αμερικανών. Είναι κάτι που το έχουμε συζητήσει. Ηδη κάνουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση ανά δύο χρόνια. Συγκεντρώνουμε στελέχη από το American Hellenic Institute (ΑΗΙ), τους ΑΧΕΠΑ και από τη συνδιάσκεψη των επικεφαλής των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, οι οποίοι είναι όλοι Αμερικανοί και επισκέπτονται το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο για μία εβδομάδα και συναντώνται με πολιτικούς αξιωματούχους διαμορφωτές πολιτικής και κοινής γνώμης».

Μια  σχέση με ιστορία άνω των 100 ετών

Την ίδια στιγμή, «η συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων της διασποράς των χωρών μας έχει ενισχυθεί με γεωμετρική πρόοδο» τονίζει ο κ. Μαριάσκιν. Οπως εξηγεί, «η σχέση μεταξύ των Ελλήνων και των Εβραίων της Αμερικής έχει ιστορία άνω των 100 ετών. Πήγαμε όλοι ως μετανάστες στις ΗΠΑ και μέναμε δίπλα-δίπλα στις μεγάλες πόλεις, στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στο Σικάγο. Αυτό που θέλαμε τότε όλοι ήταν να γίνουμε Αμερικανοί. Μόνο αργότερα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς θα οικοδομήσουμε τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων μας, ιδιαίτερα όταν τα νέα από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έφθασαν πίσω στην Αμερική».

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο κ. Μαριάσκιν εξήρε τη συμβολή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ. «Ας μην ξεχνάμε», σημειώνει, «ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις τελευταίες χώρες που απέκτησαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσω τη δουλειά που έκανε ο πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων στην πρεσβευτική κατοικία με ηγέτες της αμερικανοεβραϊκής και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε όλοι μαζί σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον».

Ιστορική και διπλωματική διάσταση της συνεργασίας

Το θέμα της συνεργασίας δεν είναι όμως αποκλειστικά γεωπολιτικό. «Εχει και βαθιά ιστορική διάσταση, που μπορεί να υποστηρίξει τη διπλωματική διάσταση. Εκτιμώ», υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Bnai – Brith«ότι δεν υπάρχουν όρια στα όσα μπορούμε να κάνουμε. Πρόκειται για μια συνεργασία που έχει έλθει για να μείνει». Τον ρωτάμε αν πιστεύει ότι μια μελλοντική εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα λειτουργούσε ανασχετικά για την τριμερή συνεργασία ή αν αυτή έχει πλέον τόσο βαθιές ρίζες που δεν θα επηρεαστεί. «Αυτή η συνεργασία έχει πλέον αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στον χρόνο και δεν θα επηρεαστεί αν π.χ. βελτιωθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Δεν είναι κάτι ευκαιριακό. Οι δικές μας σχέσεις μπορεί να επιταχύνθηκαν επειδή υπήρξε η χημεία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά αυτό συνεχίστηκε και από τους επόμενους έλληνες πρωθυπουργούς. Και ξέρετε κάτι; Οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Πάρτε για παράδειγμα το Ιράν και την επιθυμία του να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα που θα φθάνει μέχρι τη Μεσόγειο. Δεν είναι απειλή μόνο για το Ισραήλ, αλλά για όλους» προσθέτει.

Ανησυχία για την άνοδο του αντισημιτισμού

 Ο κ. Μαριάσκιν εξέφρασε, κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, σοβαρή ανησυχία για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη. «Σε ορισμένες περιπτώσεις προέρχεται από την Ακρα Δεξιά, κάποιες άλλες φορές από την Αριστερά, ενώ εκπορεύεται και από τους ισλαμιστές. Εμείς το αποκαλούμε “η τέλεια καταιγίδα” και δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο από το 1945 και μετά. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την άνοδο; Νομίζω, κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί δεν είχαν στο παρελθόν τη δυνατότητα που τους παρέχει σήμερα το Διαδίκτυο να διακινούν τις ιδέες τους. Σε ό,τι αφορά τον αντισημιτισμό από την Αριστερά, αυτός εστιάζεται εναντίον του Κράτους του Ισραήλ. Οι δε ισλαμιστές υποστηρίζουν ούτως ή άλλως την καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ».

Πώς απαντάει κανείς σε όλα αυτά; «Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί με τους φίλους μας. Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα» σημειώνει. «Οταν έχεις τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος να λέει ότι θα υιοθετήσουμε τον ορισμό για τον αντισημιτισμό και για την άρνηση του Ολοκαυτώματος όπως ψηφίστηκαν από τις χώρες-μέλη του IHRA (Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος) που πλέον θα ενσωματωθούν στη νομοθεσία και στην εκπαίδευση αυτό στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.