Χατζηδάκης για ΔΕΗ: Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, η προσπάθεια συνεχίζεται

«Η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Η έκθεση του ορκωτού αποδεικνύει ότι τα καταφέραμε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται για να εξυγιάνουμε και να αναπτύξουμε τον μεγαλύτερο πυλώνα της χώρας» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2019 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως  το 2028, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι όσα ανέφερε ισχύουν απόλυτα. «Θα εξειδικευτούν τα μέτρα στην αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και σε επίπεδο ΔΕΗ». Τόνισε πάντως ότι παράλληλα θα συνεχιστούν οι επαφές σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη ώστε η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μείγμα καθαρό από …κάρβουνο θα γίνει σοβαρά και υπεύθυνα. Σύμφωνα με τον υπουργό, όταν μιλά η κυβέρνηση για απολιγνιτοποίηση δεν περιορίζεται στη διάσωση της ΔΕΗ αλλά και στις συνέπειες που θα έχει η μετάβαση στις Περιφέρειες που σήμερα στηρίζονται στον λιγνίτη. Όπως τόνισε οι αλλαγές θα γίνουν σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για μια δίκαιη μετάβαση και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις που θα έχει η πορεία της ΔΕΗ στους καταναλωτές ο υπουργός υπογράμμισε τα εξής: «Αποφύγαμε μια σοβαρή κρίση για την ΔΕΗ εάν έβγαινε αρνητική η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή καθώς θα λαμβάναμε επώδυνα μέτρα όπως η αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, το κοκκίνισμα των δανείων». Η ανάταξη της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη,  γίνεται με δίκαιο τρόπο καθώς το βάρος κατανέμεται το ίδιο σε καταναλωτές, εργαζόμενους και προμηθευτές ενέργειας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.