Νότια Αφρική: Εκρηξη βίας κατά των γυναικών

«Το έθνος βρίσκεται σε βαρύ πένθος, όλοι μας ανησυχούμε βαθύτατα εξαιτίας αυτών των δολοφονιών» δήλωνε σε ομιλία του ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος

Οι πολίτες της Νότιας Αφρικής θέλουν αλλαγή. Την περασμένη Τετάρτη περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στο Κέιπ Τάουν, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της πόλης, όπου διεξήχθη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής Κυρίλ Ραμαφόσα να λάβει μέτρα εν μέσω μιας αυξανόμενης κρίσης βίας κατά των γυναικών. Απογοητευμένοι οι διαδηλωτές -στην πλειονότητά τους γυναίκες κάθε ηλικίας- έβαλαν μπλόκα στους δρόμους της πόλης. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διασκορπίσει το πλήθος. Οκτώ γυναίκες και τρεις άνδρες συνελήφθησαν.

Η 19χρονη Ουγινένε Μρουγιετγιάνα, πρωτοετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, είχε πάει στις 24 Αυγούστου στο ταχυδρομείο για να παραλάβει ένα δέμα. Υπάλληλος την ενημέρωσε ότι υπήρχε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και για τον λόγο αυτό της είπε να επιστρέψει λίγο αργοτερα. Όταν η νεαρή γύρισε, ο ίδιος υπάλληλος της επιτέθηκε, τη χτύπησε, τη βίασε κι έπειτα τη δολοφόνησε. Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο 42χρονος βιαστής συνελήφθη, ομολόγησε στο δικαστήριο τον βιασμό και τη δολοφονία.

Αυτό ήταν το σπίρτο που άναψε το φιτίλι της οργής των γυναικών στη χώρα. Στο διαδίκτυο το hashtag #AmINext έγινε τρεντ με εκατοντάδες γυναίκες να μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Ανώνυμες λεπτομέρειες, ήρθαν στο φως, ακόμη και ονόματα φερόμενων βιαστών.

“Το έθνος βρίσκεται σε βαρύ πένθος, όλοι μας ανησυχούμε βαθύτατα εξαιτίας αυτών των δολοφονιών” δήλωνε σε ομιλία του ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, ο οποίος δεσμεύτηκε για την τιμωρία των δραστών και την υλοποίηση ενός σχεδίου για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Μεταξύ των μέτρων της κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση κι ο εκσυγχρονισμός του εθνικού μητρώου στο οποίο βρίσκονται όσοι έχουν καταδικαστεί για δολοφονίες και αδικήματα βίας κατά γυναικών και παιδιών. Ο Ραμαφόσα υποσχέθηκε επίσης τη δημιουργία 11 νέων δικαστηρίων αλλά και αυστηρότερες κυρώσεις για τους δράστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής υπηρεσίας της Νοτίου Αφρικής, 20.336 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μεταξύ 2017- 2018, με τα 2.930 θύματα να είναι γυναίκες. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τρεις ώρες στη Νότιο Αφρική, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Al Jazeera.

Η δολοφονία της Ουγινένε ακολούθησε αυτή της 25χρονης πρωταθλήτριας πυγμαχίας Λειγκάντρε Τζέγκελς, η οποία πυροβολήθηκε από τον πρώην φίλο της. Πριν από αυτή, είχε προηγηθεί η δολοφονία της γνωστής ιππέα Μέγκαν Κρέμερ, που δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες καθώς έφευγε από το αγρόκτημά της, στα περίχωρα του Κέιπ Τάουν. Αυτά είναι μόνο τρία παραδείγματα χιλιάδων ανάλογων περιστατικών στην αφρικανική χώρα.

Η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ Σαρλίζ Θερόν που γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, είχε κάνει πριν από ακριβώς 20 χρόνια μια καμπάνια για τη βία κατά των γυναικών στη χώρα της. Τότε έλεγε χαρακτηριστικά ότι το δικαστικό σύστημα είχε αποτύχει παταγωδώς. 

“Όταν έκανα την καμπάνια το 1999 ήλπιζα τα πράγματα να αλλάξουν. Δεν άλλαξαν. Ο βιασμός και οι δολοφονίες γυναικών εξακολουθούν να αποτελούν μια τεράστια επιδημία στη Νότια Αφρική. Οι ηγέτες μας δεν μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν τα στραβά μάτια όπως έκαναν κάποτε” αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Ενώ αναφερόμενη στους άνδρες συμπατριώτες της λέει: “Θέλω να παρακαλέσω τους άνδρες της πατρίδας μου να προστατεύουν τις γυναίκες μας. Να ορθώνουν το ανάστημά τους. Να μιλούν ανοιχτά. Μην είστε απλά παρατηρητές. Έχετε τη δύναμη να αλλάξετε τα πράγματα”. 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.