Παμβώτιδα: τα νερά της υποχωρούν και αναδεικνύουν άλλες όψεις της (εικόνες)

Εξαιτίας της πτώσης της στάθμης της Παμβώτιδας λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας αποκαλύπτονται τα βράχια ενώ σχηματίζονται μικρές παραλίες, χαρίζοντας σπάνιες εικόνες

Περισσότερο από ένα μέτρο έπεσε η στάθμη της λίμνης των Ιωαννίνων λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Μάλιστα αν οι καιρικές συνθήκες συνεχιστούν ίδιες τότε η στάθμη θα πέσει ακόμη περισσότερο καθώς και οι ανάγκες για την άρδευση αυξάνονται. Παρότι λοιπόν στην Παμβώτιδα αποκαλύπτονται τα βράχια και σχηματίζονται μικρές παραλίες η καθαρότητα των νερών είναι εμφανής καθώς απουσιάζει το φυτοπλαγκτόν αλλά και οι αφροί που συχνά κάλυπταν μεγάλο μέρος στην επιφάνεια της λίμνης. Η πτώση της στάθμης χαρίζει σπάνιες εικόνες που μπορεί ο καθένας με λίγη παρατηρητικότητα να καταγράψει.

Όπως αυτές στην Κυρά Φροσύνη…

Αλλά και αυτή στην Ακτή Μιαούλη με την καρέκλα που τοποθετήθηκε για να απολαμβάνει κάποιος τη θέα ή για να ψαρεύει..

Αυτά που πραγματικά είναι εντυπωσιακά είναι τα δύο μεγάλα «λιβάδια» που σχηματίστηκαν με υδρόβια φυτά και κίτρινα νούφαρα.

Η βλάστηση αποτελεί τη βάση της ζωής για τη λίμνη, καθώς παρέχει σε πλήθος οργανισμών τόπο διαμονής, προστασία και τροφή, ενώ οι ρίζες των φυτών συγκρατούν και σταθεροποιούν το έδαφος.

Επιπλέον η βλάστηση αναβαθμίζει το τοπίο, βελτιώνει το μικροκλίμα, μειώνει την ρύπανση. Όλα τα είδη, συνεισφέρουν στη λειτουργία και στην ισορροπία ενός πλούσιου και πολύτιμου οικοσυστήματος. Η λίμνη χαρακτηρίζεται από μεγάλο χλωριδικό πλούτο και φιλοξενεί πολλά υδρόβια και υγρόφιλα μακρόφυτα.

Στην υδάτινη μάζα της λίμνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Φορέας Διαχείρισης απαντάται επιπλέουσα βλάστηση υδροχαρών φυτών, όπως η φακή του νερού ο ποταμογείτονας, τα νούφαρα, οι ίριδες και άλλα.

Τα πανέμορφα λιβάδια βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την ακτή και πραγματικά δίνουν διαφορετικές εικόνες της Παμβώτιδας.

Πηγή: epiruspost.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.