Ψάρι με κολοκυθάκια από τη Χαλκιδική

Η παραδοσιακή κουζίνα της Χαλκιδικής έχει μεγάλες επιρροές από τη μοναστηριακή μαγειρική. Η νοστιμιά της κουζίνας αυτής οφείλεται στα φρέσκα εποχικά προϊόντα και στον ζωμό από τα κρεμμύδια που μπαίνει σχεδόν παντού.

Προετοιμασία 15′, Ψήσιμο 1 ώρα και 10′

1,5 κιλό στήρα φιλεταρισμένη (μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο φρέσκο ή κατεψυγμένο λιπαρό ψάρι, όπως σφυρίδα ή κεφαλόπουλο, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα). Ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας να μας φιλετάρει το ψάρι, αν δεν τα καταφέρνουμε εμείς.
200 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό άσπρα ξερά κρεμμύδια
4 ποτήρια νερό
5-6 κόκκους μαύρου πιπεριού
800 γρ. μικρά κολοκύθια κομμένα στη μέση
2 λεμόνια, τον χυμό
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Φύλλα μαϊντανού ή δυόσμου ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα 4.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 ποτήρια νερό, τα κομμένα κρεμμύδια και τους κόκκους πιπεριού με το φύλλο δάφνης. Βράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα κρεμμύδια.
Αφαιρούμε τα πιπέρια και τη δάφνη. Περνάμε από μπλέντερ τα κρεμμύδια μαζί με το νερό τους και τα λιώνουμε.
Σε μια μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε το ψάρι με την πέτσα προς τα κάτω και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό των κρεμμυδιών στην κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και αρχίζουμε να βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε με ένα μεγάλο κουτάλι.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε μαζί με το ψάρι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ραντίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνουμε στη φωτιά για 10 ακόμα λεπτά. Σβήνουμε το μάτι. Ανακινούμε για να πάει παντού το ζουμί και αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι για να πήξει η σάλτσα. Οταν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε λίγο μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.