Χταπόδι στην κατσαρόλα με δαμάσκηνα και ελιές

Αν δεν έχουμε κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο, χρησιμοποιούμε γάστρα που να μπαίνει στην εστία της κουζίνας ή μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρέξ που το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και έπειτα με αλουμινόχαρτο.

Προετοιμασία 15′, Μαγείρεμα 10′, Ψήσιμο 1 ώρα

Υλικά (για 4 μερίδες)

100 ml ελαιόλαδο
1.700 γρ. χταπόδι, ολόκληρο καθαρισμένο*
3 κρεμμυδάκια του στιφάδου, ψιλοκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένα
400 ml κόκκινο κρασί
200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στη μέση
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο ή ¼ κουτ. γλυκού ξερό
3 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξερό φύλλο δάφνης
80 γρ. πράσινες ελιές Χαλκιδικής, χωρίς κουκούτσι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια χαμηλή κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το χταπόδι. Το γυρνάμε για 5′, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα καρότα, το σκόρδο, το σέλερι και μόλις μαλακώσουν σβήνουμε με το κρασί. Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 3′-4′, ρίχνουμε τα δαμάσκηνα, το δεντρολίβανο, το γαρίφαλο και τη δάφνη. Σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο. Ψήνουμε για 30′ και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Ψήνουμε για ακόμη 30′, βγάζουμε το σκεύος από τον φούρνο, ρίχνουμε τις ελιές, και σερβίρουμε.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.