Τσακαλώτος : Ικανοποίηση για την απόδοση του 5ετούς ομολόγου

Περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, «πραγματικοί» μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,60% και σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) για τους επενδυτές 3,45%.

Ενδεικτικό ότι η έκδοση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και σίγουρα καλύτερα του αναμενόμενου είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ ενώ αρχικά αναμενόταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, τελικά αύξησε το ποσό κατά 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 4,02% σήμερα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.