Λεμόνι τουρσί

Ενας πολύ εύκολος και οικονομικός τρόπος να έχουμε λεμόνι οποιαδήποτε στιγμή στην κουζίνα μας. Ετσι έχουμε στη διάθεση μας τη σάρκα, τη φλούδα, τα έλαια και τον χυμό γεμάτο άρωμα και φρεσκάδα, όπως όταν είναι στην εποχή του (από τα τέλη του φθινοπώρου και όλο τον χειμώνα) εκτός ψυγείου

 Για ένα βάζο 1 λίτρου

  • 12 περίπου λεμόνια
  • 12 κουταλιές της γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • μπαχαρικά της αρεσκείας μας (εμείς χρησιμοποιήσαμε καρδάμωμο, μαραθόσπορο και σιναπόσπορο).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Επιλέγουμε κίτρινα ακέρωτα λεμόνια. Τα πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε τις  δύο άκρες. Χαράζουμε κατά μήκος στα 4 ή στα 6 δίχως να κόψουμε εντελώς.

Μέσα σε κάθε λεμόνι με ένα κουτάλι, βάζουμε ένα κοφτό κουταλάκι αφρίνα (όχι ψιλό αλάτι).

Στοιβάζουμε τα λεμόνια στο βάζο στριμωχτά μέχρι πάνω, πιέζοντας τα με δύναμη.

Ενδιάμεσα βάζουμε τα μπαχαρικά- σιναπόσπορο, κάρδαμο, μαραθόσπορο.

Στύβουμε όσο χυμό χρειάζεται να γεμίσει το βάζο μέχρι πάνω και κλείνουμε αεροστεγώς,

Διατηρούμε εκτός ψυγείου σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Μια φορά την μέρα, τουμπάρουμε το βάζο και το ξανααφήνουμε στην ίδια θέση. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε … πάντα «φρέσκο» λεμόνι.

Μετά από μια εβδομάδα, 10 μέρες, το τουρσί μας είναι έτοιμο.

Οποτε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λεμόνι, ανοίγουμε το βάζο και παίρνουμε χυμό – έχει τα αρώματα του λεμονιού και τη φρουτένια γεύση χάρις στην έντονη οξύτητα.

Μπορούμε να πάρουμε κι ένα κομμάτι από λεμόνι: βγάζουμε ένα λεμόνι από το βάζο, παίρνουμε ένα κομμάτι και επιστρέφουμε στο βάζο τον υπόλοιπο καρπό. Το ψιλοκόβουμε και το χρησιμοποιούμε ωμό σε σαλάτα ή σε μαγειρευτά λεμονάτα ή σε φούρνου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι γιατί ο χυμός είναι αλατισμένος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.