Γραβιέρα σε κρούστα βρόμης

Η αρμπαρόριζα - στην Κέρκυρα ονομάζεται μπαρμπαρόσα - είναι ένα αρωματικό φυτό που μπαίνει σε λικέρ, κέικ, σιρόπια αλλά και σε πιάτα με πουλερικά.

YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 αβγά, χτυπημένα

120 γρ. βρόμη

400 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας σε 4 κομμάτια

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

8 σύκα, αποξηραμένα

230 ml μαυροδάφνη

60 ml ξίδι μπαλσάμικο με μέλι

85 ml κόκκινο ξηρό κρασί

2 φύλλα αρμπαρόριζας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, σε ένα άλλο το αβγό και σε ένα τρίτο τη βρόμη. Αφού βρέξουμε τα κομμάτια του τυριού, τα περνάμε διαδοχικά από τα μπολ με το αλεύρι, το αβγό και τη βρόμη και μετά ξανά από το αβγό και τη βρόμη.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο ως τους 175°C (θα χρειαστούμε θερμόμετρο μαγειρικής) και τηγανίζουμε το τυρί, ώσπου να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα μαγειρεύοντας για περίπου 20 λεπτά όλα μαζί τα υλικά της σε ένα κατσαρολάκι, ώσπου να συμπυκνωθούν και να δέσουν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.