Η CIA επιστρέφει στην «ευγενή παράδοση» της κατασκοπείας

Η νέα διευθύντρια Τζίνα Χάσπελ, αφού παραδέχθηκε ότι η Υπηρεσία είχε μετατραπεί σε παραστρατιωτική οργάνωση, δήλωσε ότι επιδιώκει την επιστροφή στις δραστηριότητες που είχε πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001

Η CIA επαναπροσανατολίζεται προς το είδος των αποστολών που παραδοσιακά αποτελούσαν το αντικείμενό της στα περισσότερα από τα 70 και πλέον χρόνια της ύπαρξής της, δηλαδή θα ξαναρχίσει να επικεντρώνεται στην κατασκοπεία των χωρών που συνιστούν πρόκληση ή απειλή για τις ΗΠΑ και όχι στις δολοφονίες τρομοκρατών. Αυτά δήλωσε η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ στην πρώτη δημόσια ομιλία της αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάιο – τη Δευτέρα, στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ, του οποίου είναι απόφοιτος, στο Κεντάκι από το οποίο κατάγεται.
Η Χάσπελ – που την αποκαλούν «Bloody Gina» (Ματωμένη Τζίνα) για τον ρόλο της σε βασανισμούς κρατουμένων για τρομοκρατία – ανέπτυξε το σχέδιό της για να επιστρέψει η CIA στις κατασκοπευτικές δραστηριότητες που είχε πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Μετά από εκείνες τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, η CIA μετατράπηκε, σύμφωνα με τη διευθύντριά της, σε παραστρατιωτική οργάνωση που πραγματοποιεί αποστολές δολοφονίας τρομοκρατών σε όλον τον κόσμο.
Δημόσια παραδοχή
Η «Washington Post» σχολίασε ότι τα λόγια αυτά της Χάσπελ αποτελούν την πρώτη δημόσια παραδοχή ότι η CIA τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να πάψει να επικεντρώνεται στην αντιτρομοκρατία, η οποία έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος της προσοχής της τα τελευταία 17 χρόνια. Οι κατάσκοποι και οι αναλυτές της CIA «θα επενδύσουν περισσότερα στη συλλογή πληροφοριών για τα δυσκολότερα ζητήματα» δήλωσε η Χάσπελ, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες χώρες. Η αμερικανική εφημερίδα διευκρίνισε, επικαλούμενη αξιωματούχους της CIA, ότι η υπηρεσία έχει ιδρύσει νέα κέντρα για τη συλλογή πληροφοριών για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, και επικεντρώνει τους πόρους της σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Ολα αυτά «είχαν επισκιαστεί με τα χρόνια από τη δικαιολογημένη έμφαση στην αντιτρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε. «Οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα παραμένουν στο στόχαστρό μας αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στις ανταγωνιστικές χώρες».
Η Χάσπελ προέβλεψε ότι ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας δεν θα είναι εύκολος. «Οι Βορειοκορεάτες θεωρούν την πυρηνική τους ικανότητα ως μοχλό πίεσης και δεν θα την εγκαταλείψουν εύκολα» είπε.
Πρόσθεσε ότι η CIA παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική, στην Αφρική και στη Νότια Ασία, προσφέροντας για παράδειγμα σε αναπτυσσόμενες χώρες δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρώσουν. «Η Κίνα επιθυμεί να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού και εργάζεται για να περιορίσει την επιρροή των ΗΠΑ» είπε η Χάσπελ.
Κατηγόρησε το καθεστώς του Ιράν ότι είναι «η πιο αποσταθεροποιτική δύναμη στην περιοχή». Επαίνεσε τον ιρανικό λαό και πρόσθεσε ότι η ιρανική κυβέρνηση ξοδεύει τεράστια ποσά για να στηρίξει το καθεστώς στη Συρία και τους αντάρτες στην Υεμένη ενώ η ιρανική οικονομία καταρρέει.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Χάσπελ είναι η στρατολόγηση αξιωματούχων που μιλούν ξένες γλώσσες, ιδίως αραβικά, κινεζικά, φαρσί και τουρκικά.
Αγνωστος πόλεμος
Η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) έχει υποστεί ήττες στην Ευρώπη τελευταίως ενώ οι μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών και κατασκόπων συνεχίζονται. Την Παρασκευή, οι νορβηγικές αρχές συνέλαβαν έναν 51χρονο Ρώσο για παράνομη συλλογή πληροφοριών. Η ρωσική πρεσβεία στο Οσλο απέρριψε τις κατηγορίες ως «παράλογες».
Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Εσθονία συνέλαβε έναν αξιωματικό του στρατού και τον πατέρα του (αμφότεροι ρωσοεσθονοί πολίτες), κατηγορώντας τους ότι κατασκόπευαν για λογαριασμό της Ρωσίας. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ελβετία επιβεβαίωσε ότι η Ολλανδία συνέλαβε δύο ρώσους κατασκόπους που προσπαθούσαν να χακάρουν το ελβετικό εργαστήριο Spiez στη Βέρνη που έχει σχέση με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που συμμετείχε στην έρευνα για τη δηλητηρίαση του διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ.
Η Ελβετία κάλεσε τον ρώσο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί για την απόπειρα χακαρίσματος. Η ρωσική πρεσβεία στην Ελβετία χαρακτήρισε την κατηγορία «παράλογη», όπως και τη σύλληψη του Ρώσου στη Νορβηγία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.