Τέχνες – Μουσική του Σαλονιού στην Ελλάδα

Η θεατρολόγος Αύρα Ξεπαπαδάκου και ο μουσικολόγος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης υπογράφουν τον τόμο με τίτλο «Interspersed with Musical Entertainment / Music in Greek Salons of the 19th Century» (Ποικιλλόμενα και υπό μουσικής απολαύσεως:

Αvra Χepapadakou, Αlexandros Charkiolakis
Interspersed with Musical Entertainment Music in Greek Salons of the 19th Century
Εκδόσεις Hellenic Music Centre
σελ 229, τιμή 22 ευρώ
Η θεατρολόγος Αύρα Ξεπαπαδάκου και ο μουσικολόγος Αλέξανδρος Χαρκιολάκης υπογράφουν τον τόμο με τίτλο «Interspersed with Musical Entertainment / Music in Greek Salons of the 19th Century» (Ποικιλλόμενα και υπό μουσικής απολαύσεως: Η μουσική στα ελληνικά σαλόνια του 19ου αιώνα) που κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα. Στον πρόλογό του ο διαπρεπής μουσικολόγος Τζιμ Σάμσον υπογραμμίζει την αξία της εργασίας και τα σημεία τα οποία τη διαφοροποιούν από άλλες. Το Σαλόνι αγκάλιασε ποικιλία δραστηριοτήτων (κάποιες είχαν πολιτικό, άλλες λογοτεχνικό προσανατολισμό) και μια εξίσου ευρεία γκάμα κοινωνικών ομάδων: από γλέντια της αστικής τάξης ως τις λαμπερές αριστοκρατικές συγκεντρώσεις οι οποίες περιελάμβαναν τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες της εποχής. Μία ακόμα σημαντική επισήμανση είναι ο κεντρικός ρόλος των γυναικών, καθώς αυτές διαμόρφωναν τον κόσμο του Σαλονιού και, μέσα απ’ αυτό το πρίσμα, ο ρόλος τους στη μουσική ζωή του 19ου αιώνα υπήρξε θεμελιώδης.
Η έκδοση τοποθετεί το θέμα στις ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες που αντιμετώπιζε η Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο: το φαναριώτικο περιβάλλον, τα Επτάνησα πριν και μετά την Εθνική Ανεξαρτησία, το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, η Ερμούπολη και η Πάτρα προσφέρουν ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο που οδηγεί σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.
Εξίσου ενδιαφέροντα τα κεφάλαια που αναφέρονται στους χώρους που φιλοξενούσαν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, στους καλλιτέχνες και στο ρεπερτόριο, το οποίο κατά κανόνα αντλούνταν από τρεις πηγές: την ιταλική όπερα, τους ευρωπαϊκούς χορούς αλλά και τη σύγχρονη ελληνική παραγωγή. Η έκδοση εμπλουτίζεται με μια επιλογή από κομμάτια της Μουσικής του Σαλονιού.

Τι έτρωγαν οι αρχαίου

Mαρία Θερμού
Στα μαγειρείατων αρχαίων
Εκδόσεις Ολκός
σελ.206, τιμή 15,90 ευρώ

Τη διατροφή στην αρχαιότητα ως έκφραση πολιτισμού και εκλέπτυνσης της ζωής και όχι μόνο ως αναγκαίου παράγοντα επιβίωσης πραγματεύεται η δημοσιογράφος Μαρία Θερμού στο βιβλίο «Στα μαγειρεία των αρχαίων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ολκός. Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση αρχαίων κειμένων τα οποία γράφτηκαν από ιστορικούς, γιατρούς, ποιητές, κωμωδιογράφους, μάγειρες και γαστρονόμους σε μια αφηγηματική διαδρομή, από την Κυκλαδική και Μινωική εποχή ως την Κλασική και Ελληνιστική. Η συγγραφέας, που ως δημοσιογράφος έχει ειδικευθεί στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά, «μπαίνει στα μοσχοβολιστά Μαγειρεία των Αρχαίων, εντυπωσιάζεται και καταγράφει».

Τα είδη των τροφών και οι πρώτες ύλες, τα εξωτικά προϊόντα, τα συμπόσια, οι μάγειρες και οι συνταγές τους, τα ιδιαίτερα φαγητά και οι καλοφαγάδες, οι συνήθειες και οι υπερβολές κάθε εποχής, τα σκεύη παρασκευής και σερβιρίσματος «ζωντανεύουν» μέσα από τα κείμενα αποκαλύπτοντας έναν κόσμο γεμάτο γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα, ακόμη και ήχους. «Συνομιλητές», ο Αριστοφάνης, ο Μένανδρος, ο Αρχέστρατος – ως πατέρας της γαστρονομίας –, ο Αθήναιος με τους περίφημους Δειπνοσοφιστές του, αλλά και ο Ομηρος, ο Ησίοδος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.